KURC: Ne možemo dozvoliti da azilanti sede bez posla u parkovima ili kod kuće!
Foto: Printscreen Krone.at

Imigracija u Austriju i dalje previsoka

KURC: Ne možemo dozvoliti da azilanti sede bez posla u parkovima ili kod kuće!

Austrija -

BEČ - Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc smatra da je imigracija u Austriju i dalje previsoka i da se pod hitno moraju preduzeti mere kako bi se tome stalo na put.

On je, u intervjuu bečkom nedeljniku "Profil", rekao da je Austrija zemlja sa najvećim udelom migranata u EU. On smatra da postoji rastući konflikt između "imigrantske zemlje" i "socijalne države".

"Kada ste zemlja u kojoj imigranti od prvog dana imaju pravo na socijalnu pomoć onda je neophodno imigracijom rigorozno upravljati, time što bi se u zemlju pustila stručna radna snaga i gotovo potpuno sprečila imigracija siromašnih. Ili ste zemlja sa manje izraženim socijalnim sistemom za imigrante, jer onda je lakše biti otvoren", poručuje Kurc.

Gornja granica predviđena za ovu godinu za prijem zahteva za azil od 37.500 je, prema njegovim rečima, ekstremno visoka.

"Ta granica je uvedena zato što je prošle godine u Austriju došlo 90.000 tražilaca azila. Ranijih godina imali smo uvek između 10.000 i 15.000, što je, takođe, visok broj", dodao je Kurc.

S tim u vezi je ponovio svoj zahtev za obavezujući socijalni rad za tražioce azila koji nemaju šansu da se integrišu na tržište rada. Eksperti, kako je dodao, procenjuju da će nakon pet godina samo jedna trećina novih azilanata moći da radi.

"Ne možemo dozvoliti da azilanti sede bez posla u parkovima ili kod kuće", zaključio je Kurs.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track