ALARMANTNO: Drastičan porast sajber kriminala u Austriji!
Foto: Shutterstock

kradu i ucenjuju

ALARMANTNO: Drastičan porast sajber kriminala u Austriji!

Austrija -

BEČ - Sajber kriminal u Austriji je sve izraženiji i nalazi se u stalnom porastu, pokazuje izveštaj Savezne kriminalističke službe (BK) za 2015.godinu.

Ukupno je prošle godine podneto 10.010 prijava u vezi sajber kriminala, što je rast od 11 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Poređenja radi 2013. bilo je manje prijava, i to za jednu desetinu manje nego 2014. Razlog za rast prošle godine BK vidi, između ostalog, u "sve boljoj tehničkoj opremljenosti kriminalaca i korisnika tehnika za skrivanje podataka".

Stopa rasvetljavanja krivičnih dela u oblasti sajber kriminala je porasla za 0,7 odsto na 41,5 procenata. Dok je broj hakovanja opao za 3,3 odsto, prema izveštaju BK, zabeležen je porast od 60 odsto u kategoriji zloupotreba podataka, pre svega preko špijunskog softvera.

Isto tako je porastao i broj slučajeva digitalnog ucenjivanja virusima ili programima koji skrivaju ili zatvaraju sistema i podatke, a za otvaranje kriminalci traže novac. U vezi sa ovim oblikom kriminala, BK je uspostavio posebnu komisiju.

Eksperti BK očekuju da će sajber krivična dela ubuduće biti još prisutnija i povezana sa klasičnim krivičnim delima, te će biti korišćena kao sredstva za ucenu, prevaru, mobing ili slično.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track