KURC O TRAMPU: Spoljna politika SAD postala je nepredvidljiva, ali bar će se srediti stvar s Rusijom
Foto: Reuters

Reagovanje

KURC O TRAMPU: Spoljna politika SAD postala je nepredvidljiva, ali bar će se srediti stvar s Rusijom

Austrija -

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocenio je da je izborom Donalda Trampa za predsednika SAD, američka spoljna politika postala neprevidljiva.

"Tramp je, tokom predizborne kampanje imao par veoma kontroverznih ali i iznenađujućih spoljnopolitičkih izjava. Kod Hilari Klinton bi spoljna politika bila daleko predvidljivija. Sada tu imamo malo više neizvesnosti. Pokušaćemo, međutim, što brže da sagledamo na šta treba da se prilagodimo", poručio je on u intervjuu bečkom dnevniku Prese.

KURC: Pobeda Trampa iznenadila me kao i Bregzit!

Upitan kako ocenjuje Trampa, pošto je proteklih meseci bilo poređenja poput "novi Musolini", Kurc je kazao da je kao šef diplomatije navikao da sarađuje sa različitim ljudima i tipovima političara.

"Sarađujemo sa mnogo država u kojima političko rukovodstvo nije ni demokratski izabrano. Zbog toga ne bih želeo sada da poredim. Mi ćemo Trampa ocenjivati na osnovu dela. Nadam se da neće ostvariti par njegovih predizbornih najava u spoljnoj politici", rekao je on i dodao da pozitivno gleda na najavu ponovnog uspostavljanja normalnog kontakta sa Rusijom.

GALUP ISTRAŽIO: Rusi bi glasali za Trampa, Austrijanci za Hilari

Istovremeno je uveren da će Tramp morati da pravi kompromise sa Kongresom.

"U ovom trenutku se ne može proceniti kako će se razvijati odnos SAD i Rusije ili da li će poništiti sporazum sa Iranom, kao što je zapretio. Polazimo od toga da će borba protiv terorizma, kao što je najavio, biti nastavljena intenzivnije i možda i odlučnije. To smatram pozitivnim. Međutim, ja nisam od onih koji smatraju da je dovoljno nadati se, već je neophodno da mi Evropljani vodimo sopstvenu spoljnu politiku, nezavisno od SAD", poručuje Kurc.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track