UZBUNA U AUSTRIJI: Otkrivena opasna vrsta ptičjeg gripa!
Foto: Printscreen Oe24.at

Kod divljih pataka

UZBUNA U AUSTRIJI: Otkrivena opasna vrsta ptičjeg gripa!

Austrija -

Austrijske vlasti su, u pokrajini Forarlberg, kod pet divljih pataka ustanovili opasnu varijantu ptičjeg gripa tip H5N8.

Nakon što su nedavno otkriveni slučajevi ptičjeg gripa u Nemačkoj, bolest se proširila i na Austriju. Tačnije u oblasti Bodenskog jezera je otkriveno više uginulih divljih ptica, zaraženih teškim oblikom ptičijeg gripa , tipa H5N8 , saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kao i u slučajevima otkrivenim u Nemačkoj reč je o visoko patogenoj varijanti bolesti, izjavio je Filip Lindner , portparol ministarke zdravlja Sabine Oberhauser u sredu. Ovi podaci su potvrđeni na institutu za veterinu AGES u Modlingu .

Prve mere u postupanju povodom ptičijeg gripa koji je za sada pogodio divlje životinje su već u pripremi i predmet su dogovora susednih zemalja, Austrije, Nemačke i Švajcarske , a biće objavljene nakon sastanka koji će se održati u četvrtak ujutro. Da bi se zaštitile domaće životinje , u zoni pogođenoj ptičijim gripom biće obavezno zatvaranja živine, rekao je Lindner.

Prema prvim procenama ministarstva poljoprivrede Nemačke u Štutgartu , na celom području Bodenskog jezera je pronađeno od 70 do 80 mrtvih ptica. Od toga je jedan broj pronađen u Švajcarskoj kao i u Austriji. Na području Baden-Virtemberga je pronađeno između 30 i 35 ptičijih leševa, dok je u blizini Konstance , na zapadnoj obali jezera pronađeno više od 30 uginulih divljih patki.

Podaci koji nam dolaze iz laboratorije sa Bodenskog ostrva Riems , potvrđuju da je reč o virusu gripa tip H5N8.

K.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track