BEČ U ŠOKU: Državljana BiH i Čečenije najviše među džihadistima u Austriji
Foto: Printscreen/YouTube

Traže deportaciju

BEČ U ŠOKU: Državljana BiH i Čečenije najviše među džihadistima u Austriji

Austrija -

BANJALUKA - Državljani BiH i Čečeni su najbrojniji među osobama koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije označilo potencijalnim džihadistima, čiju deportaciju traži predsednik Slobodarske partije Hajnc Kristijan Štrahe.

Reč o 287 osoba u Austriji, koje su kao potencijalni džihadisti stavljeni pod nadzor, a među kojima je najviše Čečena i državljana BiH, piše Glas Srpske.

ZASTRAŠUJUĆE: 40 odsto džihadista stiglo je u Austriju kao izbeglice!

U izveštaju koji je ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka dostavio parlamentu na zahev Slobodarske partije navedeno je da je 287 građana Austrije i simpatizera Islamske države planiralo da otputuje u ratne zone u Siriji i Iraku da bi se priključili džihadistima. U izveštaju je navedeno da su 44 osobe iz Austrije poginule u borbama u Siriji, da se sa ratišta vratilo 87 džihadista, dok ih je 50 spriječeno na granici da odu u Siriju.

"Džihadisti iz BiH su stigli među izbeglicama koje su devedesetih godina prošlog veka napustile BiH i dobile azil u Austriji", navedeno je u izveštaju. Gotovo svaki drugi bivši terorista ili simpatizer Islamske države došao je u Austriju kao izbeglica i mesečno je dobijao 840 evra državne pomoći.

"Kako je moguće da smo mi finansirali ove veoma opasne osobe samo zbog njihovog statusa azilanta? Zahtevamo hitnu deportaciju tih osoba", rekao je predsednik Slobodarske partije Hajnc Kristijan Štrahe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track