GRIDLING OZBILJNO UPOZORAVA: Islamski terorizam opasan i po Austriju
Foto: Printscreen Wordpress.com

Pretnja

GRIDLING OZBILJNO UPOZORAVA: Islamski terorizam opasan i po Austriju

Austrija -

BEČ - Islamski terorizam predstavlja veliku pretnju i po Austriju, kaže direktor Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma Peter Gridling i ističe da "stanje nije nikako mirno".

Oko 300 osoba je iz Austrije pošlo u džihad, a nešto manje od 90 se vratilo, dok je oko 50 sprečeno u odlasku, a tih 140 lica, kako naglašava Gridling u izjavi austrijskom državnom radiju Oe1, ne smeju se potceniti.

Peter Gridling: Stanje nije nimalo mirno (Foto: Printscreen YouTube/WienTV org)
Peter Gridling: Stanje nije nimalo mirno (Foto: Printscreen YouTube/WienTV org)

"Stanje nije ni malo mirno kako se ponekad misli. Uvek smo ukazivali na to da islamski terorizam predstavlja veliku pretnju i Austriji", naglasio je .Gridling se osvrnuo i na akciju nemačke policije protiv deljenja Kurana u javnosti, rekavši da upravo takvi postupci predstavljaju početak puta u džihad.I austrijska služba, kao i nemačke kolege, kritikuje akciju salafista pod motom "Čitaj".

(VIDEO) BEZBEDNOSNE SLUŽBE UPOZORAVAJU: U Austriji povećana opasnost od terorizma!

Šef vojne obaveštajne službe Rudolf Štridinger smatra da je Austrija dobro pripremljena za moguće terorističke napade. On kaže da postoji komanda koja je u slučaju potrebe u mogućnosti da brzo reaguje. Borba protiv terorizma, kako je naveo, trenutno je glavni posao vojske, koja svoje delovanje koordinira sa policijom.

Štridinger takođe ukazuje i na to da ozbiljnu pretnju predstavljaju i takozvani Građani Rajha, koji odbijaju državni autoritet. Procenjuje se, kaže on, da trenutno ima 800 osoba koje pripadaju ovoj grupi, od kojih neki ne priznaju nikakve zakone sem prirodnih, dok neke druge priznaju samo državni poredak pre nastanka Druge Republike, tačnije onaj tokom Trećeg rajha.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track