ALARMANTNO: 355 austro-džihadista ozbiljna pretnja državi!
Foto: Youtube/Printscreen

pojačane bezbednosne mere

ALARMANTNO: 355 austro-džihadista ozbiljna pretnja državi!

Austrija -

BEČ- Nakon stravičnog terorističkog napada u Berlinu i u Austriji su bezbednosne mere podignute na najviši nivo, a najveću brigu čuvarima reda zadaju simpatizeri Islamske države i povratinici sa ratišta u Siriji i Iraku, prenose danas bečki mediji.

"Slike iz Nemačke pokazuju koliko brzo nešto tako može da se desi i kakvih dimenzija", ističe direktor Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) Peter Gridling.

MIRNA ZEMLJA POSTALA BURE BARUTA: U Austriju se vratilo 87 boraca Islamske države

Ministarstvo unutrašnjih poslova podiglo je stanje pripravnosti i plan za slučaj terorističkih napada na tlu Austrije je već pripremljen, ističe portparol Karl Hajnc Grundbek bečkom dmevniku" Esterajh". Povod za zabrinutost je pre svega veliki broj džihadista u Austriji..

Grdiling ukazuje da je četvorocifreni broj potencijalno spreman na primenu sile. Posebno alarmirajući podatak je da su bezbednosnim vlastima poznata 355 austro-džihadista. Prema Gridlingu, ukupno se 295 džihadista iz Austrije priključilo borbama u Siriji, od kojih se 90 već vratilo u Austriju.

BEČ GLAVNO GNEZDO DŽIHADISTA IZ BIH: Svi koji su krenuli u Siriju prošli su obuku u Austriji!

Od njih polazi povećana opasnost, a dodatno je 60 džihadista spreceno da otputuje u Siriju. Policija u Austriji reagovala je na događanja u Nemačkoj povećanom prisutnosti uniformisanih čuvara reda na ulicama.

"Bićemo pojacano prisutni na neuralgičkim tačkama, to jest tržnim centrima, gradskom prevozu i proslavama na trgovima", rekao je Gridling.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track