AUSTRIJA STRAHUJE OD NAPADA 7.000 policajaca širom zemlje brinuće o bezbednosti u Novogodišnjoj noći
Foto: Reuters

Visoke mere zaštite

AUSTRIJA STRAHUJE OD NAPADA 7.000 policajaca širom zemlje brinuće o bezbednosti u Novogodišnjoj noći

Austrija -

Kako bi Austrijanci večeras mogli bez straha da dočekaju Novu godinu na trgovima širom zemlje, Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzelo je ogromne mere predostrožnosti.

Čak 7.000 policajaca će širom zemlje motriti da se ništa ne dogodi, a među njima biće duplo više pripadnika specijalnih jedinica Kobre, kao policajaca u civilu, a u pripravnosti i policijska „avijacija“.

Teroristički napadi u susednoj Nemačkoj, kao i seksualni napadi na žene u brojnim nemačkim gradovima prošle godine na dočeku, naveli su Ministarstvo da reaguje.

Policija će prikazati značajnu prisutnost na brojnim javnim mestima, i svih 16 policijskih helikoptera je u pripravnosti, naveo je portparol Ministarstva Andreas Grošsartner.

Sa krovova će specijalne jedinice, u cilju sprečavanja terorističkih napada, pratiti dešavanja na ulicama, kao i sa video kamerama.

BEČ POD VIDEO NADZOROM: Novogodišnja staza pod pojačanim merama bezbednosti!

Samo u Beču će novogodišnji stazu obezbeđivati 400 policajaca, uz 300 pripadnika privatnog obezbeđenja.

Ministar unutrašnjih poslova Volfang Sobotka poručio je građanima da nema razloga za zabarakidanje i da veća prisutnost policije ne znači da će se Austrija pretvoriti u policijsku državu.

„Prisustvo policije treba da garantuje da u svako doba uniformisano lice bude nadomak građana kojem je potrebna pomoć“, naglasio je on.

Inače policija deli ženama u Beču i džepne alarme kojima mogu da pozovu u pomoć u slučaju seksualnog napada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track