STEŽE ZIMA: Petak najhladniji dan biće -40!
Foto: Orf.at

očekuje se zahlađenje

STEŽE ZIMA: Petak najhladniji dan biće -40!

Austrija -

BEČ - Oluja „Aksel“ nanela je velike materijalne štete širom Austrije. Jak vetar je u sredu je dobio olujnu snagu sa udarima i do 130 km/h i zadržaće se do četvrtka.

Očekuju se i nove snežne padavine uz ekstremno niske temperature u nizijama.Vetar orkanske jačine propraćen snežnim padavinama pravi probleme stanovništvu širom Austrije. Prognoze za naredne dane su prilično zabrinjavajuće i neprijatne.

U Austriji se očekuje dodatno zahlađenje kao i nove snežne padavine koje će se proširiti i na ostale delove zemlje. Snežni pokrivač dostići će pola metra visine, a moguće i do čak i 70 santimetara. U petak se očekuje najhladniji dan u poslednjih pet godina i temperatura pada u nekim mestima i do minus 20 stepeni, a uz jak severni vetar osećaj hladnoće biće kao da je -40.

Posebno teška situacija očekuje se u oblasti od Foralberga pa sve zapada Donje Austrije i severa Gornje Austrije. Olujni vetar koji duvao je i u Beču, a vatrogasne jedinice su u stalnom stanju pripravnosti. Oni su tokom dana u Beču imali preko 200 intervencija. Prema vremenskim prognozama formiranje snežnog pokrivača u Beču očekuje se u noći sa subote na nedelju, dok su vodene površine širom grada već uveliko pod slojem leda .

K.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track