PRIPREMALI TERORISTIČKE NAPADE U EVROPI I NA BALKANU: Pokušali da uspostave kalifat!

DETALJI HAPŠENJA DŽIHADISTA U AUSTRIJI

PRIPREMALI TERORISTIČKE NAPADE U EVROPI I NA BALKANU: Pokušali da uspostave kalifat!

Austrija -

Grupa od 16 vehabija, koja je uhapšena u Beču, planirala je da u Austriji, BiH i nekim drugim zemljama izvede žestoke terorističke akcije radi uspostavljanja neke vrste islamske države, piše današnji Dnevni list.

List navodi da je za samoubilačku terorističku akciju koja je pripremana u Beču, prema saznanjima austrijskih medija, bio zadužen 17-godišnji Austrijanac Lorenco K.

U Beču je prošle sedmice uhapšeno 16 vehabija, među njima pet državljana BiH, te dva muškarca iz BiH kojima je ranije oduzeto državljanstvo te zemlje.

Među uhapšenima je i Nedžad Balkan koji ih je okupljao. Njegovo pravo ime je Nedžad Kučević, a rodom je iz Tutina kod Novog Pazara.

Pre nego što je došao u Austriju, pristupio je vehabijama i među njima postao poznat pod imenom Ebu Mohamed. Živeo je u Nemačkoj gde se izuzetno uspešno bavio kik-boksom.

Njegovo sedište je u džamiji Sahab u sedmom bečkom okrugu, a austrijski mediji nazivaju ga opasnim teroristom ne samo po tu zemlju, nego i po Evropu, a posebno po Balkan.

Nedžad Balkan vešto je ispleo svoju mrežu na teritoriji celog Balkana, zajedno sa imamom iz Beča Muhamedom Porčom. Veza njih dvojice sa vehabijama na Balkanu bila je Elma Đusinac iz Kosovske Mitrovice, koja je u novembru 2015. godine uhapšena u BiH.

List podseća i da je Mevlida Jašarevića, koji je u Sarajevu 2011. godine napao Ambasadu SAD, upravo u jednoj bečkoj džamiji regrutovao Nedžad Balkan i forsirao ga kao jednog od svojih najboljih učenika.

Nedžad Balkan je stajao i iza zabranjenog portala Vijesti umeta, koji je svaku terorističku akciju IS-a slavio i koji je slavodobitno najavljivao nove pokolje.

Prema nekim podacima, u Beču živi oko 200.000 muslimana, a pod budnim okom policije Austrije je oko njih 2.000 za koje postoje dokazi da pripadaju vehabijskom pokretu.

Dnevni list navodi i da nadležne službe BiH, u saradnji sa austrijskim i obaveštajnim službama nekih drugih država, rade na daljem „identifikovanju i opkoljavanju“ ljudi koji u BiH rade po direktnim nalozima Nedžada Balkana, Muhameda Porče i ostalih šefova balkanskog vehabijskog pokreta.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track