STANDARD: Hapšenje vođa salafista težak udarac islamskim fanaticima na Balkanu
Foto: AP

Udarac

STANDARD: Hapšenje vođa salafista težak udarac islamskim fanaticima na Balkanu

Austrija -

BEČ - Hapšenje vođa salafija u Austriji 26. januara, kada je policija u akcijama u Beču i Gracu uhapsila dva propovedača, smanjila je uticaj vehabija u jugoistočnoj Evropi, tvrdi bečki dnevnik Standard.

Tada su uhapšena trojica najvažnijih bečkih vehabista poreklom s Balkana - Nedžad Balkan, koji već godinama u Beču propoveda u salafističkoj džamiji, Mirsad Omerović i Muhamed P, koji su već osuđeni na kazne zatvora. Oni su finansirali selafije u BiH, kao i u Sandžaku.

Nedžad Balkan (Foto: Printscreen YouTube)
Nedžad Balkan (Foto: Printscreen YouTube)

Nedžad Balkan ima ogroman ideološki uticaj na radikalne balkanske vehabije, od kojih je pojedine finansirao, tvrdi list. Propovedi salafista se šire preko interneta, a jedan od njegovih đaka bio je i Mevlid J. koji je 2011. kalašnjikovim krenuo na američku ambasadu u Sarajevu. Prema izjavi njegove majke, radikalizovao se u bečkoj džamiji, ali je Nedžad Balkan negirao da poznaje Mevlida.

Nedžad Balkan je bio kik-bokser u Nemačkoj pre nego što je došao u Austriju. U Austriji je počeo da propoveda, i sledbenici ga nazivaju Abu Muhamed. Njega optužuju da je učestvovao u terorističkom udruženju i da je formirao mrežu koja ugrožava državu, a on te optužbe odbacuje.

Mevlid Jašarević je jedan od đaka Nedžada Balkana (Foto: Printscreen YouTube)
Mevlid Jašarević je jedan od đaka Nedžada Balkana (Foto: Printscreen YouTube)

Ekspert za bezbednost Vlado Azinović ističe da je Nedžad najradikalniji od svih bošnjačkih selafija u dijaspori. On zastupa takfiri ideologiju, prema kojoj sebi može uzeti za pravo da ocenjuje ko je dobar, a ko loš musliman, a ta ideologija odobrava i nasilje nad lošim muslimanima. Prema Azinoviću, hapšenja vođa salafističke scene, pre svega i ranija osuda Omerovića na 20 godina zatvora zbog terorističkog udruživanja, upućuje jasan signal selafijama u regionu.

"Pošto je Omerović osuđen i Nedžad Balkana sada uhapšen ekstremističke selafije takfiri grupe su ostale bez vođe", ukazuje Azinović. Strukture i hijerarhija, koju su Omerović i Balkan stvorili i dalje postoje, ali je potrebno vreme da ponovo budu delotvorne, objasnio je on.

Mirsad Omerović (Foto: Printscreen You Tube)
Mirsad Omerović (Foto: Printscreen You Tube)

Azinović ukazuje i na to da u Beču radi još jedna grupa, koja još uvek ima veoma snažan ideološki i finansijski uticaj na vehabije u Bosni i na Sadnžaku. Radi se o grupi koja otvoreno podržava Islamsku državu, a koja prihvata Islamsku zajednicu u Bosni i res ul Ulemu Huseina Kavazovića, objasnio je Azinović. Sve te grupe nameravaju da dugoročno, korak po korak, promene islamsku zajednicu i celo društvo prema salafističkoj dogmi, ističe on i upozorava da te selafije imaju sada ulogu trojanskog konja, jer pokušavaju da razbiju islamsku zajednicu iznutra.

Podršku dobijaju, kako kaže, od pojedinih arapskih zemalja, ali i bošnjačke dijaspore. Jedan od njihovih mentora je, navodno, Muhamed P., koji je šef džamije Tevhid u Beču, koji je decembra 2014.uhgapšen, a potom pušten na slobodu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja