SLOVENIJA U PANICI: Zbog kontrola na granici s Austrijom kolone će biti kilometarske!
Foto: AP

Strahuju za turističku sezonu

SLOVENIJA U PANICI: Zbog kontrola na granici s Austrijom kolone će biti kilometarske!

Austrija -

Slovenačka ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš zabrinuta je da će se na granici Austrije i Slovenije u turističkoj sezoni stvarati ogromne kolone, ako Europska komisija ponovno produži mere kontrole unutarnjih šengenskih granica zbog migracija i bezbednosne kontrole.

Ona je o tome pismeno upozorila evropskog poverenika za migracije Dimitrisa Avramopulosa i potpredsjednika Komisije Fransa Timermansa. Mere pojačane kontrole na austrijsko-slovenačkoj granici koje su uvedene u jesen 2015. zbog talasa migranata mogle bi, prema neslužbenim informacijama, da budu produžene za još tri meseca.Slovenija namerava odlučno da se suprotstavi takvim predlozima, za koje ne vidi nikakvo opravdanje, napisala je Gjerkeš u pismu evropskim čelnicima, navodi Delo.

Nadzor na austrijsko-slovenačkoj granici prouzrokuje stalne zastoje vozila, posebno ispred tunela Karavanke, i nanosi štete privredi i negativno deluje i na slobodu kretanja ljudi, piše Gjerkeš.Kako je navela, protok ilegalnih migranata iz Slovenije u Austriju je minimalan, a pojačane mere kontrole nisu opravdane ni sa bezubednosnog stanovišta, posebno pošto je Evropska komisija usvojila izmene šengenskih pravila i uvela sistemske mere kontrole na spoljnjim granicama Šengena koje Slovenija poštuje i sistematski proverava sve putnike na granici s Hrvatskom, objašnjava ministarka.

Naglasila je da produžavanje mera kontrole na austrijskoj granici negativno deluje i na saradnju slovenačkih i austrijskih regija, te da bi situacija na graničnim prelazima s Austrijom mogla postati kritična u vreme letnje turističke sezone, kad mnogo nemačkih i austrijskih građana putuje prema jugu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track