OVO JE NEKADA BILO NEZAMISLIVO: U Beču otvorena izložba "Srpska književnost u Prvom svetskom ratu"
Foto: Printscreen Facebook

U muzeju književnosti

OVO JE NEKADA BILO NEZAMISLIVO: U Beču otvorena izložba "Srpska književnost u Prvom svetskom ratu"

Austrija -

BEČ - Izložba Narodne biblioteke Srbije "Srpska književnost u Prvom svetskom ratu" otvorena je u Muzeju književnosti u Beču.

Ovo je prvo gostovanje reprezentativne izložbe "Srpska književnost u Prvom svetskom ratu" u Austriji, kojom je Narodna biblioteka Srbije obeležila veliki jubilej - stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata.

Izložba "Srpska književnost u Prvom svetskom ratu" svojevrsna je putanja srpske književnosti tokom jednog od najtežih perioda u istoriji ovog naroda i obuhvata književnost koju su stvarali najpre revolucionari i omladinci, te onu koja je nastajala u zatvorima, rovovima i zbegovima, centre u egzilu, sve do povratka ratnika i začetka novih tendencija u književnosti posleratne avangarde.

Od posebnog je značaja, kako je naglasila jedna od autorki izložbe Milena Đorđijević, i takozvani krfski period srpske književnosti u kome se, u gotovo nemogućim uslovima, srpska književnost održala i nastavila da živi, ističu iz nacionalne biblioteke. Deo knjižne građe, fotografije i periodika predsavljeno je posetiocima u digitalnoj formi, na računarima, koji su sastavni deo izložbe.

Na jučerašnjem otvaranju izložbe, kojoj su prisustvovali brojni Austrijanci, ali i predstavnici srpske dijaspore i studenti, otpravnik poslova Ambasade Srbije u Austriji Goran Bradić ukazao je da je Austrija jedna od malobrojnih zemalja, možda i jedina, sa kojom je Srbija imala različite odnose tokom istorije, od carinskog, preko pravog rata, do odličnih odnosa današnjice.

Prema njegovim rečima, nekada je bilo nezamislivo da se ovakva izložba održi u Beču, a sada je Austrija najveći strani investitor u Srbiji i podržavalac njenog puta u EU. Profesor na katedri za Slavistiku bečkog Univerziteta Gordana Ilić-Marković ukazala je da građani Srbije, i njeni pisci nisu ušli u Prvi svetski rat sa romantičnim pogledom, jer su znali šta rat znači na osnovu iskustva iz balkanskih ratova.

Dodala je da su srpski umetnici bili od prvog dana u jedinicama na frontu, te je zbog toga duga lista poginulih umetnika. Ukazala je da je Prvi svetski rat značajno uticao i na demografiju, jer je Srbija izgubila veliki deo stanovništva.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković objasnio je da je Prvi svetski rat bio velika klanica na koju su umetnici reagovali na svoj način. Gotovo svi su, prema njegovim rečima, bili okrenuti protiv rata, negirali ceo dotadašnji društveni sistem.

Foto printscreen b92
Foto printscreen b92

On je, u izjavi Tanjugu, rekao da je cilj izložbe da se pokaže šta su srpski književnici uradili, a izložba prati naše autore u hronološkom nizu, počev od onih koji su bili aktivni u "Mladoj Bosni", do ljudi koji su pisali posle rata.

"Izložba je na neki način put za razgovor i zbog toga je dobro što se odigrava u Beču", kazao je Blašković.

Izložba je realizovana u okviru projekta "Europeana zbirke 1914-1918: sećanje na Prvi svetski rat", a pomoglo ju je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku Ambasade Srbije u Beču. Autori izložbe i kataloga su dr Nada Mirkov Bogdanović, dr Milena Đorđijević i Nemanja Kalezić, a dizajn postavke izložbe i kataloga uradio je Rastko Šurdić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track