AUSTRIJANCI SE DVOUME OKO USTAŠKOG SKUPA U BLAJBURGU: Za jedne skup nacista, a za druge komemoracija
Foto: AP

Neočekivano

AUSTRIJANCI SE DVOUME OKO USTAŠKOG SKUPA U BLAJBURGU: Za jedne skup nacista, a za druge komemoracija

Austrija -

Okupljanje pored Blajburga, najavljeno za ovaj vikend, izaziva sukobe u Austriji.

Klub Zelenih u koruškom pokrajinskom parlamentu od policije je zatražio zabranu skupa uz objašnjenje da je reč o ‘najvećem okupljanju revizionista, neonacista i poklonika jedne fašističke države’ u Austriji, dok sigurnosne službe smatraju da je reč o "crkvenoj komemoraciji".

"Svake godine tisuće Hrvata hodočaste u koruški grad Blajburg kako bi obeležili ‘blajburški masakr’ iz 1945. godine. Na okupljanju u subotu očekuje se između 10 i 15 hiljada ljudi. Iz perspektive antifašističkih grupa reč je o najvećem okupljanju desnih ekstremista u ovom delu Europe, ali skup je prijavljen kao crkvena komemoracija’, javlja austrijski dnevnik Standard u članku pod naslovom ‘Traži se zabrana hrvatske komemoracije u Koruškoj’, prenoseći vest Austrijske pres agencije (APA).

U članku se kaže da je ‘službeni razlog okupljanja komemoracija ubistva hiljade ustaških vojnika nakon kapitulacije nacista 1945.’: ‘Oko 40 hiljada pobeglih vojnika, koji su se borili na strani Nemačke, izručeno je od britanske vojne sile sa članovima porodica Titovim komunističkim partizanima. Hiljade njih je nasilno izgubilo život na licu mesta ili tokom marša nazad u Jugoslaviju’.U utorak je niz antifašističkih organizacija u koruškom parlamentu predao apel za zabranu ove manifestacije, a danas im se pridružio i parlamentarni klub Zelenih, koji smatra da je reč o "najvećem okupljanju revizionista, neonacista i poklonika jedne fašističke države" u Austriji te upozorava na to da se tamo masovno pojavljuju fašistički simboli koji su zabranjeni. Zastupnik Zelenih Albert Štajnhauzer optužio je lokalne vlasti da odobravanjem skupa na Blajburgu krše zakone i ustav Austrije.

Sigurnosne službe Koruške, pak, smatraju da je to pogrešna interpretacija i ističu da je reč ‘o crkvenoj manifestaciji koja se održava već 30 godina’, te da su posetoci većinom rodbina ubijenih.

(Tportal)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE: Ko su najveći Srbomrsci na svetu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track