SKANDALOZNI SKUP U BLAJBURGU: Uhapšen muškarac zbog ustaške kape, napadnut i hrvatski POLICAJAC
Foto: Printscreen/ Youtube

Reakcija austrijske policije

SKANDALOZNI SKUP U BLAJBURGU: Uhapšen muškarac zbog ustaške kape, napadnut i hrvatski POLICAJAC

Austrija -

Pripadnici privatnog obezbeđenja u Blajburgu u mnoštvu okupljenih uočili dvojicu postarijih muškaraca s oznakom 'u' na čelu.

Zaustavili su ih i zamolili da napuste skup, na šta je jedan od njih utvrdio da od njega nikome ne preti nikakva opasnost, a drugi se počeo opirati, piše Večernji list.

"Nemaš pravo da me diraš, ovo je austrijski državni put", vikao je muškarac sa ustaškom kapom, ali pripadnici obezbeđenja nisu odustajali, a kad im se priključio i hrvatski policajac u civilu, muškarac sa ustaškom kapom snažno ga je udario u glavu.

Ranije danas austrijska policija je uhapsila učesnika komemoracije u Blajburgu u Austriji zbog ustaške kape.

Taj muškarac je ranije izjavio:

"Zgrožen sam što su mediji prošle godine pisali da nije bilo ustakih obeležja. Sramota me što mora da me čuva austrijska policija, ali neko je pokušao da mi skine kapu s glave prošle godine", rekao je on.

Hrvatski mediji navode da već decenijama potomci ustaša i njihovi obožavatelji dolaze na Blajburško polje žaleći za trenutkom kada su konacno morali da polože oružje. Portal piše da se godinama i pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora u Blajburgu kite ustaškim znacima, crnim kapama s klempavim U, maštovito kombinovanim sa crnim mini suknjama, a nezaobilazni su bili u drvu izrezbareni portreti ustaškog poglavnika Ante Pavelića.

Navodi se da je poslednjih godina austrijska policija pojacala kontrole i sve je manje onih koji uspevaju da se na polju pojave kao stilizovani nacisti.

Komemoracija je započela u 11 sati molitvom na groblju Unterlojbah, odakle potom krenula procesija prema oltarnom prostoru na Blajburškom polju.

Središnje misno slavlje predvodi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

"Molim vas da se uzdržite od bilo čega što bi moglo odvući pažnju od otkrivanja istine o žrtvama i zločinima totalitarnog komunističkog sistema", kazao je Hranić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

DAN KADA SE RASPALA SFRJ! Godišnjica antologijskog makljanja Delija i BBB na Maksimiru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track