NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA: Kurc daleko ispred svih, Austrijanci će ovako glasati
Foto: Reuters

Prevremeni izbori

NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA: Kurc daleko ispred svih, Austrijanci će ovako glasati

Austrija -

Prvo istraživanje javnog mnjenja sprovedeno posle preuzimanja liderstva u Narodnoj partiji Austrije (OVP) od strane Sebastijana Kurca pokazuje da bi u ovom trenutku lista ostvarila ubedljivu pobedu na izborima.

Naime, za Listu Sebastijan Kurc, koja bi bila podržana od OVP, u ovom trenutku bi glasalo čak 33 odsto Austrijanaca.

Time bi Kurc iza sebe ostavio sa sedam odsto razlike kako Socijaldemokratsku partiju (SPO), tako i Slobodarsku stranku (FPO).

Austrija 15.oktobra, na prevremenim izborima, bira novi saziv parlamenta, a do tada se dosta može promeniti, pa istraživači javnog mnjenja upozoravaju da bi Kurc mogao ostati na ovom nivou, ali i čak poboljšati podršku, odnono i pasti.

U ovom trenutku SPO kancelara Kristijana Kerna osvojila bi 26 odsto glasova, što je ista vrednost koju je stranka ostavrila na prošlim parlamentarnim izborima.

Takođe, na drugom mestu je i FPO lidera Hajnc-Kristijana Sstrahea, koja može računati sa 26 odsto glasova, što je za 5,5 odsto više nego na prošlim izborima.

Stranka Zelenih osvojila bi u ovom trenutku svega osam odsto, što je za četiri odsto manje nego 2013, a Neos mora da strepi za prelazak cenzusa, jer trenutno može racunati samo na pet odsto, a OVP im crpi biračko telo. Sledeća, trenutno parlamentarna stranka, Tim Stronah ne bi prešla cenzus.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track