Najnovije vesti

SLUČAJNO USVOJENA: Bolnica plaća odštetu zbog zamene beba
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

DVE DECENIJE KAO TUĐIN

SLUČAJNO USVOJENA: Bolnica plaća odštetu zbog zamene beba

Austrija
15:39h

U slučaju najverovatnije zamenjenih beba u Kliničkom centru u Gracu sud je danas osudio Društvo za upravljanje bolnicama na isplatu odštete pogođenim porodicama u visini od 90.000 evra, kao i plaćanje troškova usvajaja ćerke.

Sud je doneo odluku, na osnovu civilne tužbe, da je bolnica nesavesno delovala prilikom rođenja devojčice.

Doris Grinvald je rođena 31.oktobra 1980.godine u Kliničkom centru u Gracu, a sa 22 godine je slučajno saznala, prilikom analize krvi, da njeni roditelji nisu u stvari pravi roditelji.

Njena majka Evelin se porodila carskim rezom i svoju ćerku videla je tek posle 20 sati po prvi put.

Porodica je uverena da je u tih 20 sati došlo do zamene beba u porodilištu.

Početkom 2016. godine porodica je izašla u javnost sa namerom da pronađe drugi par sa kojem je zamenjena beba, ali bez uspeha.

Pošto sa Društvom za upravljanje bolnica nije bilo moguće dogovoriti odštetu, porodica se obratila sudu i podnela tužbu.

U prvoj instanci je sud sada dao pravo porodici i Klinički centar u Gracu je osuđen zbog nesavesnog delovanja, te je presuđeno da nadležni majci, ćerci i ocu isplate odštetu u visini od po 30.000 evra. Isto tako je utvrđeno da Društvo mora da snosi troškove za sve buduće troškove koji budu nastali, na primer za usvajanje.

Porodica Grinvald je Doris usvojila nakon što je postalo jasno da nije njihova prava ćerka. Društvo za upravljanje bolnicama, u saopštenju, izrazilo je razočarenje odlukom suda.

Ističe se da ne mogu da razumeju osnove za odluku, kao ni određenu visinu odštete. Prema toj instituciji nije bilo dokaza za zamenu beba, zbog čega najavljuju podnošenje žalbe.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO : Kako radnici Goše rešavaju problem neisplaćenih zarada?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...