BLOKADA ZA TURSKOG MINISTRA: Austrija zabranila Zejbekdžiju ulazak u zemlju
Foto: AP, Foto: AP

STOPAMA HOLANDIJE

BLOKADA ZA TURSKOG MINISTRA: Austrija zabranila Zejbekdžiju ulazak u zemlju

Austrija -

Austrija je zabranila turskom ministru ekonomije Nihatu Zejbekdžiju da uđe u Austriju da bi prisustvovao obeležavanju godišnjice prošlogodišnjeg neuspelog puča u Turskoj, izjavio je danas portparol austrijskog Ministarstva inostranih poslova Tomas Šnel.

"Zabranjen mu je ulazak jer poseta nije planirana kao deo bilateralne razmene, već je reč o njegovom javnom pojavljivanju na događaju koji obeležava pokušaj puča", rekao je Šnel.

On je dodao da bi pojavljivanje Zejbekdžija predstavljao opasnost po javni red i bezbednost u Austriji.

Odluka Austrije usledila je nakon odluke holandske vlada donete u petak da zamenik turskog premijera Tugrul Turkes nije dobrodošao u Holandiju na proslavu koju u toj zemlji, povodom prošlogodišnjeg neuspelog puča, obeležava turska dijaspora.

U saopštenju holandskog Ministarstva spoljnih poslova navedeno je da je prisustvo Turaka ili drugih članova turske vlade "nepoželjno s obzirom na trenutne okolnosti u bilateralnim odnosima izmedu dve zemlje".

Kako se navodi, ta odluka je "prirodna posledica" dešavanja u martu, kada su zabranjeni brojni skupovi uoči referenduma u Turskoj.

Prošle godine, 15. jula, u Turskoj je pokušan državni udar, za čiju je organizaciju turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio imama Fetulaha Gulena koji živi u SAD.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track