PRELOMIO: Peter Pilc izlazi na parlamentarne izbore sa sopstvenom listom
Foto: YT Printscreen

Svi strepe od Pilca

PRELOMIO: Peter Pilc izlazi na parlamentarne izbore sa sopstvenom listom

Austrija -

Doskorašnji član austrijskih Zelenih, Peter Pilc, poznat po razotkrivanju brojnih afera u Austriji, odlučio je da izađe sa sopstvenom listom na prevremene parlamentarne izbore 15.oktobra.

On je saopštio da je već prikupio za prijavu potrebna tri potpisa poslanika u aktuelnom sazivu parlamenta, kao i da će kampanju finansirati od donacija.

Ističe i da njegova odluka ne znači osnivanje nove stranke.

Pilc je, na prošloj skupštini Zelenih, izgubio na glasanju za četvrto mesto na listi kandidata te stranke na predstojećim izborima, posle čega se odlučio da napusti partiju.

Kandidatura liste Pilc na izborima izazvala je nervozu među velikim strankama.

Tako su Socijaldemokratska partija (SPO), Narodna stranka (OVP) bile prve koje su osećale potrebnim da saopšte da se ne plaše nove liste. Isto i u redovima Zelenih, čiji je bio član, pokušavaju da prikažu da nisu uznemireni najavljenom listom. Inače sve te stranke, prema istraživanjima, moraju da strepe da će lista Pilc odneti glasove.

Pre svega lista Pilc pogađa SPO Kristijana Kerna, jer se prognozira da će birači te stranke poverenje na izborima pokloniti Pilcu. SPO je čak, kada je napustio Zelene, ponudila Pilcu prelazak u njene redove, što je on odbio poručivši da "mu je dosta stranaka".

Samostalnim nastupom Pilca strateški tim SPO može otpisati nameru da pridobije glasače Zelenih, a ujedno i mladi bi mogli svoj glas dati novoj listi pošto po pitanju pravednosti i solidarnosti Pilc upućuje jasne signale socijaldemokratama.

Svojom umerenom linijom protiv političkog islama Pilc "lovi i u potencijalu glasača desničarske Slobodarske partije (FPO)".

Na konferenciji za štampu Pilc je predstavio i par "saboraca", četiri kandidata sa liste koji su svi novajlije u politici. Predstavio je Mariju Štern, nastavnicu i majku troje dece, koja je ujedno i predsednica udruženja "Forum očuvanje dece". Takođe na listi je Peter Kolba, pravnik i zaštitnik potrošača. Pored njega je tu i Sebastijan Born Mena, Bečlija čileanskog porekla, koji se godinama zalaže za ljudska prava i zaštitu životinja. Isto tako na listi je Štefani Koks osnivačica inicijative "Šanse:rajh", koja je trener za brojne start ap projekte.

Za sada je još neizvesno ko će se dalje naći na listi Pilc, ali on je istakao da se radi o osobama koje su stručne u svojim oblastima.

(Foto: YT Printscreen)

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ALEKSANDAR RODIĆ: Vučiću,konačno si priznao,da je za tebe ljudski život bezvredan!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track