POČELA PRLJAVA KAMPANJA: Austrijski kancelar isprozivao ministra policije!
Foto: printscreen facebook

KERN PROTIV SOBOTKE

POČELA PRLJAVA KAMPANJA: Austrijski kancelar isprozivao ministra policije!

Austrija -

BEČ - Austrijski kancelar i lider Socijaldemokratske partije (SPÖ) Kristijan Kern oštro je napao ministra unutrašnjih poslova Volfganga Sobotku, prebacujući mu loše upravljanje policijom.

"Kada pogledam koliko malo ljudi ima u policiji, koliko ima prekovremenih sati i kako ne uspeva da popuni neupražnjena mesta onda imamo problem", kazao je Kern čime je policiju uključio kao temu u predizbornu kampanju pred prevremene parlamentarne izbore zakazane za 15.oktobar.

On je istakao da je Austriji potrebno više policajaca na ulicama.

S tim u vezi kazao je da bi njegov partijski kolega, aktuelni ministar odbrane, inače ranije policajac, Hans Peter Doskocil bio bolji ministar unutrašnjih oslova od Sobotke.

"Sa Doskocilom imamo najboljeg ministra za bezbednost i moja želja je da on, posle izbora, preuzme tu dužnost", poručio nje Kern.

Koalicioni partner, Narodna stranka (Kern gegen Sobotka: Auf Krawall gebürstetKern gegen Sobotka: Auf Krawall gebürstet (ÖVP), čiji je član Sobotka, odgovorio je oštro kancelaru.

Generalni sekretar ÖVP Elizabet Kestinger istakla je da je zahtev SPÖ za resorom unutrašnjih poslova "nadmen".

Sobotka je odgovorio da trenutno popunjavanje neupražnjenih mesta u policiji nije moguće zbog sistema koji nalaže kabinet kancelara. On je objasnio da tek kada se oformi radno mesto moguće je primiti budućeg policajca u obuku, a policijska obuka traje 24 meseci.

Sobotka je Kerna kritikovao i zbog njegovih "ispada", rekavši da tvrdnju kancelara da policajci nisu dovoljno motivisani smatra apsolutno neprihvatljivo i zatražio izvinjenje.

Na drugoj strani Slobodarska partija Austrije (FPÖ) kritikovala je vladajuće stranke zbog pokretanja teme policije u predizbornoj kampanji.

"U okviru prljave kampanje između vladajućih partija oko policije nisam mogao da čujem nijedan predlog i nadam se da će ta priča biti okončana", naglasio je potpredsednik FPÖ i treći predsednik austrijskog parlamenta Norbert Hofer. On je poručio da bi vlada trebalo da se bavi pravim potrebama policije, a ne da je koristi kao temu u predizbornoj kampanji.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track