(VIDEO) AUSTRIJA GORI: Vreli talas ubija ribe, prži useve...
Foto: printscreen facebook

Katastrofalne vrućine

(VIDEO) AUSTRIJA GORI: Vreli talas ubija ribe, prži useve...

Austrija -

BEČ - Austrija se poslednjih dana suočava sa izrazito visokim temperaturama, zbog čega trpi poljopriveda, a usled suše i vrelog talasa došlo je i do pomora riba u austrijskim rekama.

Najtoplije je juče bilo u centru Beča, gde je u 17 časova izmerena temperatura od 38,9 stepeni. Ta temperatura je blizu istorijskog rekorda. Naime, 8. avgusta 2013. izmereno je 39,5 stepeni, što je najviša izmerena temperatura u Beču.

Tog dana, pre četiri godine, izmerena je i rekordna vrednosta u istoriji merenja u Austriji od 40,5 stepeni, koliko je zabeleženo u Dojč-Altenburgu.

Temperatura voda u rekama na nekim delovima je preko 25 stepeni, što smanjuje količinu kiseonika, zbog čega je došlo do pomora ribe.

"Gotovo sav riblji fond je ugrožen. Veoma smo blizu kritične granice", upozorava Gregor Grafogl, šef Udruženja ribara Donje Austrije.

Vatrogasci, kada god mogu, ovih dana, upumpavaju svežu vodu u reke i jezera.

Poljoprivrednici u pokrajini Burgenland upozoravaju da je 20 posto useva uništeno sušom i enormno visokim temperaturama.

Pored toga postoji još jedan rekord ka kome se ide - broj utopljenih plivača.

Tokom ovog leta već se utopilo 22 osobe u Austriji prilikom kupanja.

Inače godišnji prosek po letu, što uključuje i septembar, je 30, a već sada je broj žrtava veoma blizu te vrednosti.

Kurir .rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SA VRELOG BEOGRADSKOG ASFALTA: Srbiju topi crveni meteoalarm, a evo kako je na najkritičnijim gradskim lokacijama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track