NOVI IZBORNI PROBLEMI U AUSTRIJI: U kovertama se pojavio višak glasačkih listića
Foto: Profimedia

Greška?

NOVI IZBORNI PROBLEMI U AUSTRIJI: U kovertama se pojavio višak glasačkih listića

Austrija -

Nešto više od dve nedelje pred parlamentarne izbore u Austriji, zakazane za 15.oktobar, pojavili su se novi problemi sa glasačkim listićima za glasanje poštom.

U više slučajeva u koverti za glasanje našla su se dva glasačka listića, a greška se dogodila, najverovatnije, kod nadležnih bečkih vlasti "Magistrat 62".

Ministarstvo unutrašnjih poslova ukazuje da postoji mogućnost da kod upućivanja glasačkih listića za glasanje putem pošte, na lokalnom nivou, u pojedinim slučajevima dođe do ovakvih propusta. Istovremeno se ističe da je nemoguće da dva glasa po koverti budu prihvaćena prilikom glasanja, već samo jedan glasački listić. Ukoliko lica sa pravom glasa budu koristila oba glasačka listića i izaberu dva put istu stranku, onda bi samo jedan glas bio prihvaćen, a ako različito ispune dva listića, onda će se oba proglasiti nevažećim. Ministarstvo, međutim, građanima poručuje da, ako neko dobije dva glasačka listića u koverti, koriste samo jedan. Austrija je već jednom imala problem sa glasačkim listićima za glasanje putem pošte, i to na prošlim predsedničkim izborima. Drugi krug glasanja morao je, najpre biti poništen, a potom i novi pokušaj biti odložen zato što koverte za glasanje putem pošte nisu imale efikasan lepak, te su odlepljivale, čime bi glasovi bili proglašeni nevažećim.

Problem sa glasačkim listićima, tada, je izazvao pažnju međunarodne javnosti, te su brojni svetski mediji ismevali izborni proces i demokratiju u Austriji. Ministarstvo unutrašnjih poslova smatra da greška sa dva poslata glasačka listića u kovertama za glasanje putem pošte nije razlog za dovođenje u pitanje izbornog procesa.

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track