BLIŽE SE IZBORI U AUSTRIJI: U anketama vodi stranka Sebastijana Kurca
Foto: EPA

VEĆA BORBA ZA DRUGO MESTO

BLIŽE SE IZBORI U AUSTRIJI: U anketama vodi stranka Sebastijana Kurca

Austrija -

Podrška vladajućim austrijskim socijaldemokratima pada posle skandala uoči izbora 15. oktobra i sada su u tesnom nadmetanju s krajnjom desnicom za drugo mesto, pokazali su rezultati ankete objavljene u četvrtak.

Konzervativna Narodna stranka ministra spoljnjih poslova Sebastijana Kurca vodi s 34 odsto podrške ispred krajnje desne Slobodarske stranke koja ima 27 odsto, po ispitivanjima javnog mnjenja.

foto: Reuters

Socijaldemokrate kancelara Kristijana Kerna imaju 22 odsto, dva manje nego u prethodom istraživanju, ali s obzirom na marginu greške ankete od 4,3 odsto ne može se sa sigurnošću reći ko je na drugom mestu po popularnosti.

Nepune dve nedelje uoči parlamentarnih izbora u Austriji skandal oko lažnih Fejsbuk stranica potresao je austrijsku političku scenu.

Socijaldemokrate su odbacile optužbe da stoje iza dve internet stranice na kojima se iznose nedokazane tvrdnje o 31-godišnjem ministru spoljnjih poslova Sebastijanu Kurcu koji je u maju preuzeo stranku OVP.

Međutim, drugi čovek austrijskih socijaldemokrata objavio je da daje ostavku zbog prljave kampanje vođene protiv čelnika suparničke konzervativne stranke, čime je doprineo utisku da se politika levog centra raslojava nekoliko nedelja pre parlamentarnih izbora.

Stranka je pokrenula istragu, a portparol tužioca u Beču u četvrtak je rekao da je otvorena istraga o klevetanju protiv nepoznatih osoba na osnovu prijave socijaldemokrata.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track