SUKOBI U SPÖ UOČI IZBORA: Socijaldemokrate se podelile zbog Kerna!
Foto: Printscreen Youtube

ko će da nasledi lidera stranke

SUKOBI U SPÖ UOČI IZBORA: Socijaldemokrate se podelile zbog Kerna!

Austrija -

BEČ - Izbori još nisu ni održani, a u Socijaldemokratskoj partiji Austrije (SPÖ) podečlilisu se oko naslednika lidera stranke Kristijana Kerna.

Dva tabora pripremaju se za preuzimanje mesta koje trenutno zauzima Kern - jedan tabor je za odlazak u opoziciju, a drugi želi po svaku cenu u vladu, ističe bečki dnevnik "Esterajh".

"Ja sam Kernijanac" objasnio je gradonačelnik Beča Mihael Hojpl i uputio svojoj stranci jasnu poruku.

SPÖ se nalazi pred razdorom, jer ako sa Kernom na izborima, koji se održavaju u nedelju, padne na treće mesto, pojedini "crveni" će izvaditi svoj "politički nož" kojim će lideru zadati udarac.

Iako je Kern najavio da će i posle izbora ostati u politici, pa i ako stranka ode u opoziciju, mediji ocenjuju da bi on zasigurno morao da ode sa čela partije.

Levi tabor u SPÖ, kojim upravlja Hojpl, na mesto šefa stranke, prema spekulacijama, postavio bi aktuelnog šefa poslaničkog kluba Andreasa Šidera.

Na drugoj strani je tabor oko predsednika pokrajine Burgenland Hansa Nisela, koji bi na čelo stranke postavio aktuelnog ministra odbrane Hans Peter Doskocila, nekadašnjeg šefa njegovog kabineta.

Dva tabora već, kako tvrde mediji, vode tajne razgovore unutar stranke, odnosno pokušavaju da pridobiju važne faktore na svoju stranu.

Doskocil koji želi da SPÖ i kao treća politička snaga ostane u vladi ima podršku Radničke komore i delova sindikata, koji ne žele da stranka ode u opoziciju.

Pošto postoje dva tabora, eksperti ocenjuju, da bi, ako dođe do svađe, predsedik pokrajine Koruška Peter Kajzer mogao imati velike šanse da bude kompromisni kandidat za šefa stranke.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track