SVA IZBORNA IZNENAĐENJA U AUSTRIJI: Narodna partija osvojila 31 odsto, ultradesničari drugi sa 27 odsto, Zeleni ispali iz parlamenta!
Foto: Reuters 15.10.2017

prema trenutnim rezultatima

SVA IZBORNA IZNENAĐENJA U AUSTRIJI: Narodna partija osvojila 31 odsto, ultradesničari drugi sa 27 odsto, Zeleni ispali iz parlamenta!

Austrija -

Prebrojavanje glasova prevremenih parlamentarnih izbora u Austriji donosi i nekoliko iznenađenja.

Na osnovu zvaničnog preliminarnog rezultata, Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca sa 31,36 odsto glasova izborila je pobedu na današnjim parlamentarnim izborima.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka saopštio je, na konferenciji za štampu, da će prebrojavanje glasačkih listića predatih putem pošte početi sutra, a da će konačni rezultat glasanja saopštiti u četvrtak posle podne.

Prema preliminarnim rezultatima, u koje nisu uračunati glasački listići poslati putem pošte, a bilo je izdato oko 890.000, Slobodarska partija Austrije (FPO) zauzela je drugu poziciju sa 27,35 odsto glasova.

Na trećem mestu je Socijaldemokratska partija (SPO) sa 26,75 odsto glasova.

U parlament ulaze još Neos sa 4,96 odsto, i Liste Pilc sa 4,14 odsto glasova.

Stranka Zelenih Ulrike Lunaček nije prešla cenzus pošto je osvojila svega 3,32 odsto glasova.

Izlaznost na izborima, kako je preneo Sobotka, iznosila je 67,6 odsto.

Od glasačkih listića predati putem pošte zavisiće ko je prešao cenzus, a ko ne, ali i koja je stranka na drugom mestu, odmah iza pobedničke OVP.

Mnogi polaze od toga da će glasovi putem pošte, kao u mnogo puta do sada, doneti glasove SPO, tako da se očekuje da ona bude druga snaga u zemlji.

Međutim postoje i oni koji smatraju da se promenilo ponašanje glasača putem pošte, te da ne treba biti siguran da će promeniti rangiranje na političkoj sceni.

"Austrija je izabarala, dopustite da stavimo u prvi plan ono što nas ujedinjuje, ispred onog što nas deli, kako bi zajedno radili za našu zemlju", zaključio je Sobotka.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track