AUSTRIJANCI TRAŽE ZABRANU OKUPLJANJA U BLAJBURGU: To je napad na Srbe, demokratiju i antifašizam
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen/ Youtube

INICIJATIVA

AUSTRIJANCI TRAŽE ZABRANU OKUPLJANJA U BLAJBURGU: To je napad na Srbe, demokratiju i antifašizam

Austrija -

Šef Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u Švehatu David Štokinger, ocenio je da se mora obustaviti fašističko obeležavanje u Blajburgu.

Štokinger je, u saopštenju dostavljenom Tanjugu, istakao da podržava inicijativu poslanice SPO u austrijskom parlamentu Katarine Kuharovic s tim u vezi.

"Kao socijalista i Austrijanac za mene je nepodnošljivo da iz godine u godinu posmatram na austrijskoj teritoriji neofašističke ustaške krugove. Druga Republika je osnovana kao rezultat i pouka tamnog doba hitlerovog fašizma kao demokratska i nezavisna republika na antifašističkim osnovama. Tu tradiciju treba nastaviti i zabraniti svaka fašistička i nacistička delovanja", zatražio je Štokinger.

On je ukazao da svake godine predstavnici retrogradnih snaga i udruženja veterana dolazi u Blajburg, koji se prisećaju svoje fašističke ustaške vlade i NDH, a sve pod velom navodnog sećanja na žrtve rata.

Štokinger je istakao da je dovoljno loše što u današnjoj Hrvatskoj ustaška tradicija postaje sve popularnija, i dodao da se ona zasigurno neće preneti u Austriju.

"To je otvoreni napad na sve Srbe u dijaspori, Srbiju, sve demokratski i antifašistiki opredeljene ljude u zajednici sa prostora bivše Jugoslavije, kao i posebno na sve Austrijance i suverenu demokratsku republiku", poručio je on.

Štokinger je podsetio da je pod šahovnicom NDH, uz podršku Hitlera, više stotine hiljada Srba, Roma i Jevreja ubijeno u koncentracionom logoru Jasenovac, a hiljade je nasilno naterano na katoličanstvo.

Pozvao je i na proteste iduće godine.

"Inicijativa poslanice Kuharovic, sa upitom ministru unutrašnjih poslova, značajna je kako bi se pojasnila pravna situacija oko zakona o zabrani obeležja. Biće zanimljivo kako će se izjasniti druge stranke. Pored toga bi bilo potrebno da se iduće godine preduzme snažan znak protesta u Blajburgu", poručio je on.

Poslanica SPO Kuharovic uputila je ministru unutrašnjih poslova upit povodom fašističkih simbola koji su nošeni na komemoraciji u Blajburgu, odnosno da li oni potpadaju pod zakon o zabrani simbola Trećeg rajha.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV UŽIVO! Saslušani studenti u Prekšajnom sudu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track