UDAR NA AUSTRIJSKI KOMORSKI SISTEM: Slobodarci traže ukidanje obaveznih članarina!
Foto: printscreen kpmg.com

novi zahtev

UDAR NA AUSTRIJSKI KOMORSKI SISTEM: Slobodarci traže ukidanje obaveznih članarina!

Austrija -

BEČ - U koalicionim pregovorima Narodne partije Austrije (ÖVP) i Slobodarske partije (FPÖ) jedna od bitnih tema su i komorski sistemi, koji bi mogli ostati bez obaveznih članarina.

FPÖ zahteva ukidanje obavezne članarine, što za delove ÖVP nije prihvatljivo, imajući u vidu da je predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl jedan od najvažnijih predstavnika narodnjaka. Međutim, ukidanje obavezne članarine traži i opozicioni Neos, a tome se suprostavlja doskora vladajuća Socijaldemokratska partija (SPÖ) čiji predstavnici smatraju da bi to značilo slabljenje komora. Inače. SPÖ ima odlične veze sa Radničkom komorom (AK).

Nevladina organizacija "Agenda Austria" objavila je istraživanje prema kojem je AK prošle godine, od članarina, zaradila 432,68 miliona evra. Još bolju zaradu od članarina ostvarila je Privredna Komora sa više od 543,25 miliona evra. Treba imati u vidu da postoje i komore lekara, notara, poljoprivrednika, advokata, apotekara. Ako se sve komore uzmu u obzir onda godišnji prihodi komora dostižu iznad milijardu evra.

Zanimljivo je pogledati i višegodišnji razvoj - od 2004.su prihodi AK i Privredne komore značajno više rasli nego što je inflacija.U slučaju AK su prihodi bili čak i iznad privrednog rasta - konkretno su prihodi AK od 2004.do 2016.porasli za 55 odsto, a kod Privredne komore to je bilo 42 odsto.

Poređenja radi u istom periodu je inflacija porasla za ukupno 25 odsto, a privredni rast 46 odsto.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen krone.at

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track