BRAĆA IZ BiH NA SUDU: Terorisali Austriju kradući automobile, a osuđeni na neviđeno blage kazne
Foto: Profimedia

PRESUDA U SALCBURGU

BRAĆA IZ BiH NA SUDU: Terorisali Austriju kradući automobile, a osuđeni na neviđeno blage kazne

Austrija -

Dva brata iz BiH, stara 35 i 31 godinu, osuđena su u utorak na zatvorsku i uslovnu kaznu zato što su od krađe automobila namlatili više od pola miliona evra.

Braća su operisala području Salcburga, Gornje Austrije i Bavarske i to uspešno. Za krađu automobila trebalo im je samo nekoliko sekundi: specijalnim ključem bi otvorili bravu, ušli u auto, skidali blokadu motora i odvozili auto. Zanimali su ih isključivo "folcvageni".

Ovo im je polazilo za rukom zahvaljujući jednostavnom elektronskom uređaju pod nazivom "drajv boks" (Drive Box). Košta 50-ak evra, može se nabaviti na internetu, a služi za "hakovanje imobilajzera", odnosno razbijanje blokade motora.

Braća iz BiH našla su se u utorak na sudu u Salcburgu. Stariji je osuđen na 21 mesec zatvora za načinjenu štetu u iznosu od 575.000 evra, u koju je uključena i provala u jednu antikvarnicu. Mlađi je dobio samo uslovnu kaznu od pet meseci jer je utvrđeno da je uglavnom služio kao vozač starijem bratu. Presuda još nije konačna.

Relativno blage kazne objašnjavaju se činjenicom da su braća iz BiH bila samo deo organizovane bande, a austrijska policija traga za još trojicom "nepoznatih saučesnika".

Kurir.rs/Radio Sarajevo

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track