VLASTI ZA, NAROD PODELJEN: Austrija bi mogla da dobije prvi pravoslavni manastir
Foto: Printscreen YouTube

PODVIG

VLASTI ZA, NAROD PODELJEN: Austrija bi mogla da dobije prvi pravoslavni manastir

Austrija -

BEČ - Austrija bi mogla da dobije prvi pravoslavni manastir i to u mestu Sankt Andre am Cikze u pokrajini Burgneland, a pošto je promena namene zemljišta u toj opštini izazvala negodovanje brojnih građana.

Mitropolit Carigradske patrijaršije za Austriju Arsenios Kardamakis uputio je opštinskim vlastima pismo u kojem saopštava da je odlučio da se manastir izgradi na mestu koje prvobitno bilo određeno za to.

foto: Printscreen YouTube

Mitropolit Arsenios Kardamaki

Gradonačelnik Sankt Andre am Cikze Andreas Satler rekao je tim povodom da je za njega to veoma pozitivna vest, te najavio da će stupiti u kontakt sa igumanom manastira i sa njim razgovarati o daljim koracima. Takođe će, rekao je, informisati opštinske institucije o tom projektu.

Pravno gledajući, Satler, koji je u oktobru na lokalnim izborima, izabran za gradonačelnika, ne vidi nikakve prepreke za izgradnju manastira. Prema njegovim rečima promena namene zemljišta je urađena i građani su se o tome izjasnili. Kaže i da je pitao pravnike i da više nema šta da se dogodi, odnosno nema prepreka u tom smislu.

Istovremeno, Satler je naveo da u mestu postoji grupa ljudi koji su od početka drugačije gledali na ovaj projekat.

"Međutim, većina, smatram, ima pozitivan stav o podizanju manastira", rekao je gradonačelnik dodajući da će od manastira biti velike koristi u pogledu turizma i ekonomije.

Na izjašnjavanju građana 569 stanovnika Sankt Andre am Cikze glasalo je za izgradnju manastira, a 385 protiv, posle čega je pravoslavna crkva saopštila da će razmotriti lokaciju za izgradnju manastira, ali uz napomenu da su i druga mesta pokazala interesovanje da se manastir podigne na njihovoj teritoriji.

Predsednik pokrajine Burgenland Hans Nisl pozdravio je novu odluku mitropolita da ipak manastir bude izgrađen u Sankt Andre am Cikze, dodajući da je on oduvek podržavao taj projekat. Napomenuo je da su se građani izjasnili u korist izgradnje manastira i da se izjašnjavanje mora shvatiti ozbiljno.

foto: Printscreen YouTube

Nadležni biskup Egidius Zivkovic rekao je da ga je obradovala vest da će prvi pravoslavni manastir biti izgrađen baš u Burgenlandu, u mestu Sankt Andre am Cikze, jer, kako je naveo, reč je o projektu od velikog značaja.

Na drugoj strani, protivnici projekta najavili su da neće posustati.

"Odluka mitropolita nas ne raduje. Nameravamo da proverimo dalje pravne mogućnosti", poručio je Gerhard Maursic sa liste "Zajedno", dodajući da će se u proveru uključiti i pitanje zaštite prirode. On napominje da protivnici nisu protiv gradnje manastira, već smatraju da mesto na kojem se planira gradnja nije odgovarajuće.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track