KURC JE NAŠ: Porodica austrijskog kancelara poreklom iz Temerina
Foto: Reuters

naš čovek

KURC JE NAŠ: Porodica austrijskog kancelara poreklom iz Temerina

Austrija -

Predsednik Narodne stranke Austrije Sebastijan Kurc (31) postao je pre dve nedelje najmlađi kancelar Austrije svih vremena, a ispostavilo se da je njegova porodica poreklom iz Temerina.

To navodi subotički portal koji se poziva na Fejsbuk stranicu pod nazivom „Sonntagsblatt - Eine deutsche Zeitschrift aus Ungarn”.

Prema podacima iznetim na toj stranici, baka austrijskog kancelara je rođena u Temerinu 1928. godine pod imenom Magdalena Miler.

Kada su Titovi partizani stigli u Temerin oktobra 1944, oni su kao i mnoge ostale Nemce, i Magdalenu Miler proterali iz rodnog mesta. Kao mlada devojka, ona je nekako stigla zajedno sa porodicom u Donju Austriju, u selo Zogelsdorf, gde se uskoro udala za poljoprivrednika Aoisa Dolera. Iz ovog braka rođena je ćerka Elizabeta, majka sadašnjeg kancelara Austrije.

Ona se nakon udaje za inženjera pod imenom Kurc, preselila u Beč i tamo je rodila sina Sebastijana. Prema pričanju u porodici, Sebastijan je tokom vikenda i školskih raspusta često posećivao baku na selu koja joj je uvek pripremala tradicionalnu nemačku hranu, prenosi portal Vajdašag Ma.

foto: Fonet/AP

Ovu priču potvrđuje i Matična knjiga rođenih u Temerinu, kao i knjiga o temerinskim Nemcima Vilhelmine Vir. Magdalena Miler je stvarno upisana u Temerinu u Matičnu knjigu rođenih 29. novembra 1928, od oca Mihalja Milera 24-godišnjeg poljoprivrednika (ime je upisano na mađarskom) i 19-godišnje majke Katalin Legler. Prema knjizi, Mileri su živeli u kući pod brojem 1459, ali je sada već nemoguće utvrditi koja je to kuća bila.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja