KURC IDE U PARIZ S JASNOM PORUKOM: U EU ne mogu trajno da postoje članovi prve i druge klase, dve brzine su privremene
Foto: EPA/Florian Wieser

POSETA

KURC IDE U PARIZ S JASNOM PORUKOM: U EU ne mogu trajno da postoje članovi prve i druge klase, dve brzine su privremene

Austrija -

BEČ - Austrijski kancelar Sebastijan Kurc skeptično gleda na ambiciozne planove francuskog predsednika Emanuela Makrona o Evropskoj uniji, ocenjujući da u EU ne mogu trajno postojati članovi prve i druge klase.

Kurc, koji danas putuje u posetu Parizu, izjavio je za pariski Figaro, da se Evropa može ojačati samo ako svi sarađuju.

Austrijski kancelar smatra da je Evropa sa više brzina realnost i u određenim sektorima potreba, ali samo privremeno.

"Međutim na tu ideju ne gledam kao na pozitivnu viziju za budućnost", poručio je Kurc dodajući da se zalaže za jačanje subsidijarnosti unutar EU, koja bi trebalo da se skoncentriše na važne teme od odbrane do bezbednosti. Austrija, kako ističe, sebe vidi unutar EU kao graditelja mostova i želi da doprinese smanjenju tenzija. Kurc je ujedno ponovio proevropski stav nove austrijske vlade, objašnjavajući da njegova zemlja nije i neće postati članica Višegradske grupe.

Kada je reč o pokretanju procedure EU protiv Poljske, Kurc je naglasio da se, kada su ugroženi pravna država i demokratija, ne sme gledati po strani.

foto: EPA/Florian Wieser

Obećao je da će Austrija dati svoj doprinos od Makrona podstaknutoj debati o reformi EU.

"Cenim predsednika Makrona i radujem se njegovim ambicijama za promenom Evrope", naglasio je Kurc i pozitivno se izjasnio o planovima francuskog predsednika da se oporezuju internet koncerni kao što su Gugl ili Fejsbuk.

O Makronovim planovima vezanim za budžet evrozone Kurc je kazao da je važnije da se poštuju postojeća pravila kako bi se sprečilo ponavljanje grčkog scenarija.

"To je prioritet. Ali razgovaraćemo o svim predlozima i na kraju zajednički odlučiti kako bi se EU pozitivno razvijala", najavio je on.

Kurc je kazao i da će prioritet Austrije tokom predsedavanaj EU u drugoj polovini ove godine biti bezbednost građana i da se radi o borbi protiv radikalizacije, terorizma, ilegalne migracije, kao i obezbeđivanju evropskih spoljnih granica.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Florian Wieser

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja