SKANDAL U AUSTRIJI: U kancelariji vicekancelara Štrahea pronašli prislušne uređaje!
Foto: Reuters/Leonhard Foeger

špijunaža?

SKANDAL U AUSTRIJI: U kancelariji vicekancelara Štrahea pronašli prislušne uređaje!

Austrija -

U kancelariju austrijskog vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea nepoznata lica su provalila, bez da su odnela nešto sa sobom, a samo dan ranije pronađeni su uređaji za prisluškivanje.

Jedna osoba ili više njih provalilo je u palatu "Diktrihštajn" u kojoj se nalazi sedište vicekancelara i kako se navodi nisu ništa ukrali.

Samo 24 sata pre toga su eksperti za bezbednost "pretresli" kancelariju i radnu sobu vicekancelraca i pronašli dve "bubice" koje su uklonili.

Zbog toga se sada sumnja da postoji veza između provale i prislušnih uređaja.

Pitanjima ko stoji iza provale i ko je prisluškivao vicekancelara se sada bave vojna i civilna obaveštajna služba.

Za sada je jasno da postoje jasni tragovi provaljivanja u radnu sobu vicekancelara, ali ništa nije ukradeno.

"Bubica" u kancelariji Štrahea pronađena je iza velikog ogledala, i tamo je verovatno već duže vreme bila postavljena.

Ministar bez portpfelja u prethodnoj austrijskoj vladi Tomas Drozda, koji je koristio ove kancelarije, rekao je da mu je sada žao što je uvek odustajao od provere, dodajući da je to bila greška.

"Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma je odmah započela istragu. U toku je istraga i nejasno je ko stoji iza toga i koji su motivi.

Očekujemo bliža saznanja kroz saslušanja", rekla je Mihaela Kardajs, generalni direktor za javnu bezbednost u Ministarstvu unutaršnjih poslova.

Inače, Ministarstvo unutrašnjih poslova je gotovo na samo sto metara, preko puta sedišta vicekancelara.

Ona je dodala da je sada važno da se razjasni da li su ukradeni dokumenti, ili bilo šta drugo. Prema pisanju austrijskih medija, provalnici su bili skoro otkriveni.

Službenici u sedištu vicekancelara čuli su oko 19 časova neke zvukove iz kancelarije Štrahea. Kada su krenuli do kancelarije čuli su kako neko beži pomoćnim stepeništem.

Patala "Ditrihštajn" ne poseduje elektronski bezbednosni sistem, i zbog radova su vrata palate bila duže vreme otvorena, tako da je bilo moguće ući neprimećeno u ovo zdanje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters/Leonhard Foeger

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja