ANTIFAŠISTI TRAŽE ZABRANU: Austrijska organizacija protiv ustaške komemoracije u Blajburgu
Foto: Fonet

POKRENULI I SAJT

ANTIFAŠISTI TRAŽE ZABRANU: Austrijska organizacija protiv ustaške komemoracije u Blajburgu

Austrija -

BEČ - Austrijska organizacija AK Blajburg pokrenula je sajt protiv ustaške komemoracije u ovom austrijskom gradiću.

"Svake godine u maju nadomak Blajburga sastaje se više hilajda nacionalista iz Hrvatske i hrvatske dijaspore. Pod plaštom crkvene komemoracije odaje se počast NDH, koja je kolaborirala s nacističkom Nemačkom, i ustaškom pokretu i relativizuju se njihovi zločini. Među učesnicima su visoki crkveni prestavnici, pa sve do neonacista iz mreže 'Krv i čast', to jest okupljen je ceo spekatr ekstremne desnice iz Hrvatske, što Blajburg čini najvećom fašističkom manifestacijom u Evropi", navodi se u saopštenju.

foto: Printscreen

Sajt http://www.no-ustasa.at, kako ističu inicijatori, pruža sveobuhvatne informacije o pomenu desničara, kako bi se u širem kontekstu pokazalo o čemu je reč i ukazalo na protagoniste.

"Dugoročno želimo da se taj skup više ne održava. Želimo zato da stavimo na raspolaganje zbirku tekstova, koja će, nadamo se, opravdati kritičko posmatranje ovog skupa", navode inicijatori.

AK Bljaburg naglašava da se bori za aktivan antifašizam i kraj ustaškog skupljanja u Blajburgu, kao i protiv nacionalista i revizionizma istorije u Austriji i bilo gde drugde u svetu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track