BEČ HOĆE JAČE VEZE SA PEKINGOM: Predsednik Austrije sa gotovo pola vlade putuje u Kinu
Foto: EPA

najbrojnija delegacija

BEČ HOĆE JAČE VEZE SA PEKINGOM: Predsednik Austrije sa gotovo pola vlade putuje u Kinu

Austrija -

Predsednik Austrje Aleksander van der Belen putuje danas u višednevnu posetu Kini, na koju vodi brojnu delegaciju u kojoj će biti i austrijski kancelar Sebatijan Kurc, više ministara i privrednika.

Radi se o najvećoj delegaciji koju je Austrija do sada uputila u posetu jednoj zemlji, koja broji više od 200 članova, čime ova zemlja pokazuje koliko joj je

značajna Kina kao partner.

Poseta Kini treba da dalje unapredi odnose dve zemlje, a posebno pospeši privrednu saradnju sa Kinom, koja je u Austriji prepoznata kao sve važnije tržište u svetu.

Austrija je do sada više bila fokusirana na centralnu i jugoistočnu Evropu, a pošto je došlo do zasićenja tih tržišta okrenula se drugim delovima sveta.

Već duže vreme zvaničnici Austrije kritikuju što nisu deo inicijative "Jedan pojas, jedan put, novog Puta svile".

U posetu Kini predsednik Austrije vodi šeficu diplomatije Karin Knajsel, ministarku poljoprivrede i održivosti Elizabet Kestinger, ministra saobraćaja i infrastrukture Norberta Hofera i ministarku nadležnu za digitalizaciju Margarete Šrambek, ali i predsednika Privredne komore Kristofa Lajtla, kojeg prati oko 170 menadžera austrijsklih preduzeća.

Pošto "pola" vlade putuje u Kinu nadležnosti kancelara preuzima na nedelju dana vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe. Na programu posete je ekonomska konferencija Austrija-Kina povezivanje 2018 koja će se održati u Pekingu.

Tako ministarka Šrambek u Kinu odlazi sa namerom da zamoli kineske vlasti da Austriji, za potrebe zoološkog vrta, daju jednog mužjaka Pande, pošto je pre dve godine uginio poslednji mužjak ove vrste retkih medveda.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track