(VIDEO) POBUNA AUSTRIJSKIH EVROPARLAMENTARACA PROTIV USTAŠTVA: Bleiburg je fašistička manifestacija, tamo slave ustaše i štete ugledu Austrije!
Foto: Printscreen Youtube

DIGLI GLAS

(VIDEO) POBUNA AUSTRIJSKIH EVROPARLAMENTARACA PROTIV USTAŠTVA: Bleiburg je fašistička manifestacija, tamo slave ustaše i štete ugledu Austrije!

Austrija -

BLAJBURG - Čini se da će uobičajeni ustaški dernek koji se svake godine u maju održava kod austrijskog gradića Blajburga ove godine biti održan uz sve veće i sve glasnije proteste austrijske javnosti.

Nakon što je jedno udruženje pokrenulo onlajn kampanju protiv komemoracije na Bleiburgu, koju evropski mediji opisuju kao “najveći neonacistički skup u Evropi”, protiv ustaškog derneka je odlučilo istupiti i troje austrijskih evroparlamentaraca.

Evroparlamentarci desno-centrističke i u Austriji vladajuće Narodne stranke (ÖVP), Otmar Karas, socijaldemokrata Jozef Vajdenholcer i liberalka Angelika Mlinar su za 24. april najavili pres konferenciju u Kući Evrope u centru Beča na kojoj će govoriti o tome kako se “na austrijskoj teritoriji održava najveći fašistički skup u Evropi”. Okupljanje hrvatskih ustaša i neonacista pod maskom verske komemoracije

U najavi za konferenciju navodi se da Austrija “svake godine u maju postaje mesto fašističkog hodočašća na Loibaher Feldu”, i da se i više od “dvadeset hiljada hrvatskih fašista i neonacista sakuplja pod maskom verske komemoracije za pale vojnike ustaške vojske”.

Naglašava se da je ove godine tužna godišnjica Hitlerovog Anšlusa Austrije u nacističke Njemačku, te da tolerancija prema događaju na kojem se vijore fašističke, odnosno ustaške zastave i obilježja “nanosi štetu ugledu Austrije”.

Troje austrijskih evroposlanika s desnice, liberalnog centra i socijaldemokratske ljevice se pridružuju zahtjevima Židovske općine, te Dokumentacijskog arhiva austrijskog otpora (DÖW) da se ustaškom derneku kod Bleiburga treba odlučno suprotstaviti. Oni tu navodnu komemoraciju opisuju u najavi svoje press konferencije kao “fašističku manifestaciju”.

Hrvatski sabor je pokrovitelj događaja koji u Austriji opisuju kao "fašističku manifestaciju".

Hrvatski sabor dakle institucionalno podržava događaj koji austrijski evroparlamentarci i tamošnja jevrejska opština opisuju kao “fašističku manifestaciju” i “najveći neonacistički skup u Evropi”. Zanimljivo je da ono što istaknuti austrijski političari smatraju štetnim za ugled Austrije naš sabor smatra vrednim pokroviteljstva.

Kurir.rs/Index.hr

Foto printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja