NARODNJACI OSVOJILI SALCBURG: Ubedljiva pobeda partije Sebastijana Kurca!
Foto: Printscreen Krone.at

lokalni izbori u austriji

NARODNJACI OSVOJILI SALCBURG: Ubedljiva pobeda partije Sebastijana Kurca!

Austrija -

BEČ - Narodna partija Austrije (ÖVP) kancelara Sebastijana Kurca nastavlja da pobeđuje, a danas su narodnjaci slavili na izborima za pokrajinu Salcburg.

ÖVP je na današnjim pokrajinskim izborima, prema preliminarnim rezultatima, osvojila 37,7 odsto glasova, za čak 8,69 odsto više u odnosu na prethodne izbore.

foto: Printscreen Krone.at

Na drugom mestu završila je Socijaldemokratska partija (SPÖ) koja je osvojila 20,1 odsto, što je za 3,71 odsto manje nego na prethodnom glasanju.

Slobodarska partija (FPÖ), koja na saveznom nivou vlada zajedno sa ÖVP, osvojila je 19 odsto glasova, odnosno plus 1,97 posto.

Iza slobodaraca je stranka Zelenih sa 9,1 odsto, koja je ujedno i najveći gubitnik jer je u odnosu na prethodne izbore izgubila viš eod 11 odsto glasova.

Takođe u pokrajinsku skupštinu ulazi i Neos koji je osvojio 7,2 odsto glasova.

Ssef OVP u Salcbrugu Vilfrid Haslauer, koji je do sada vladao sa Zelenima, moraće da traži novog koalicionog partnera, jer su Zeleni pretrpeli veliki gubitak.

FPÖ, koja je, pored ÖVP i Neos-a, jedina dobila nove glasove u odnosu na prethodne izbore, nada se da bi mogla ući u pokrajinsku vladu. Haslauer je najavio da će razgovarati sa svim strankama koje su prešle cenzu i da mu je cilj da u narednih osam do devet dana dođe do odluke sa kim će stupiti u pregovore. Kurc je ocenio da je pobeda u Salcburgu odličan vetar u leđa vladi u Beču. Izrazio je posebno zadovoljstvo što su narodnjaci uspeli još jednu pokrajinu da "osvoje".

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Krone.at

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track