AUSTRIJANCI PROTIV USTAŠKOG SKUPA: Vlasti Koruške traže otkazivanje komemoracije u Blajburgu
Foto: Printscreen Youtube

PROTIV EKSTREMIZMA

AUSTRIJANCI PROTIV USTAŠKOG SKUPA: Vlasti Koruške traže otkazivanje komemoracije u Blajburgu

Austrija -

Vlasti austrijske pokrajine Koruška zatražile su od savezne vlade da utiče na otkazivanje ovogodišnje komemoracije u Blajburgu.

"Pokrajina Koruška se nedvosmisleno protivi svakom obliku političkohg ekstremizma. To važi i posebno za ekstremno desničarske manifestacije pod okriljem 'crkvene komemoracije' koja se svake godine sredinom maja odrzazva na Lojbaher feldu. Nedopustivo je da se tamo svake godine okupljaju hrvatski i drugi desničari i fašisti i iznose potpuno otvoreno svoje potpuno neprihvatljive, zabranjene ideološke stavove", kaže guverner pokrajine Koruška Peter Kajzer.

Imajući u vidu i 80. gogodišnjicu anšlusa Austrije od strane nacista, vlada mora da preduzme striktne mere, zahteva on.

Vlasti pokrajine su, nakon sveobuhvatne provere aktuelnog zakonodavstva od strane pravnika, ustanovile da nema mogućnosti za zabranu tog skupa, pošto se radi o crkvenoj manifestaciji u organizaciji postojećeg udruženja na privatnom posedu, navodi se u saopštenju.

Pravno gledano, ukazuju vlasti Koruške, nadležnost je, na osnovu zakona o bezbednosti i policiji, na Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i pravosuđa, na zahtev Kajzera, treba da obezbedi da zakoni, kao što je zakon o zabrani veličanja nacizma, budi ispoštovani i svaki prekršaj sankcionisan.

"Ako ovaj skup ne može biti sprečen onda Ministarstvo unutrašnjih poslova i pravosuđa treba da se pobrinu da dovoljno nadležnog osoblja bude na terenu i kontroliše poštovanje zakona, i da nedvosmisleno deluje oštro protiv kršenja istih", zatražio je Kajzer.

On je istakao da je na Ministarstvu unutrašnjih poslova da i ustaška obeležnja podvede pod zakon o zabrani veličanja nacizma.

Prema njegovom mmišljenju austrijski kancelar Sebastijan Kurc i šefica diplomatije Karin Knajsel trebalo bi da stupe u kontakt sa hrvatskim državnim vrhom i pozovu ih na jasno distanciranje od svih fašističkih aktivnosti u okviru komemoracije u Blajburgu.

"Zahtevam od austrijske vlade da preduzme sve kako ovaj skup ne bi dalje nanosio štetu ugledu Koruške i time i ugledu Austrije. U Koruškoj, niti u bilo kojoj drugoj pokrajini ne sme u 21.veku postojati prostor za negovanje takvih stavova, niti se sme to tolerisati", poručio je Kajzer.

Ove godine ustaška komemoracija u Blajburgu zakazana je za 12.maj, a svake godine se na njoj okupi više hiljada desničara, a skup je već duže na meti kritike austrijskih vlasti.

Tako će u četvrtak, pred sudom u Klagenfurtu biti održano suđenje za incident od prošle godine u Blajburgu.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv jednog Hrvata, koji je prekršio zakon o zabrani veličanja nacizma time što je na komemoraciji u Blajburgu, tri puta digao desnu ruku u znak nacističkog pozdrava, te je u televizijskom intervjuu rekao da je "Hitler bio pametan čovek koji je želeo samo da uvede red".

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track