ERDOGAN ZAPRETIO AUSTRIJANCIMA: Platićete visoku cenu!
Foto: EPA

NOVE TENZIJE

ERDOGAN ZAPRETIO AUSTRIJANCIMA: Platićete visoku cenu!

Austrija -

Između Beča i Ankare vladaju nove tenzije, nakon što je austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio da Austrija neće dozvoliti turskim političarima da vode predizbornu kampanju na tlu ove zemlje.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je ovu izjavu Kurca i kazao da će mere, koje je preduzela Austrija, da se odraze na tu zemlju.

On je pretio svojim protivnicima da će platiti "visoku cenu", i naglasio da borba Turske za demokratiju ne sme biti ograničena.

Iz Beča mu poručuju da njegovi napadi neće promeniti stav austrijske vlade.

Vladajuća koalicija - Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO) - pokazali su, s tim u vezi jedinstvo, i poručuju Erdoganu da neće ni milimetar odstupiti od zabrane.

"Turski predizborni nastupi političara u Austriji su nepoželjni i nećemo ih dozvoliti", poručuno je još jednom iz vlade.

Ukazuje se da je potrebna zakonska osnova već uspostavljena i dodaje da već godinama tursko rukovodstvo pokušava tursku zajednicu u zemljama poput Austrije i Nemačke, da instrumentalizuje.

"Time se konflikti iz Turske unose u EU, i to želimo ubuduće da sprečimo", naglašava se iz vlade.

Povodom zabrane predizborne kampanje turskih političara u Austriji šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu razgovarao je telefonom sa austrijskom koleginicom Karin Knajsel.

Knajsel je izrazila razumevanje što se u vreme predizborne borbe često koristi emocionalna retorika, ali je ujedno pozvala na senzibilnost kako se ne bi ugrozili bilateralni odnosi.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track