KURC: Predlog budžeta EU nije prihvatljiv u ovom obliku
Foto: Reuters

NEZADOVOLJAN

KURC: Predlog budžeta EU nije prihvatljiv u ovom obliku

Austrija -

Austrijski kancelar, Sebastijan Kurc, izjavio je danas da ima pozitivnih elemenata u predlogu sedmogodišnjeg budžeta Evropske unije, ali da on nije prihvatljiv u ovakvom obliku.

"Za nas je prihvatljivo rešenje još veoma daleko", rekao je Kurc i dodao je računao na "teške i duge pregovore".

On smatra da je deo o spoljnim granicama pozitivan, ali da trenutni predlog stavlja preveliki teret na one koji doprinose budžetu. Kurc je kazao da situacija s Brezgitom treba da se iskoristi kao prilika da EU postane ekonomičnija i efikasnija.

Frakcija njegove Narodne partije u Evropskom parlamentu navodi da je predlog budžeta korak u dobrom pravcu i održiva osnova za pregovaranje.

Evropska komisija predložila je novi nacrt budžeta Evropske unije za perod od 2021. do 2027. godine. Njime se predviđa povećanje doprinosa zemalja članica u zajedničku kasu sa 1 na 1,114 procenta BDP, ali i direktno povezivanje poštovanje vladavine prava i korišćenja novca iz budžeta EU.

Evropska komisja je za period od 2021. do 2027. godine predložila novu "arhitekturu" zajedničkog budžeta.

Izlazak Velike Britanije iz EU uz povlačenje doprinosa Londona zajedničkom budžetu kao i novi izazovi EU trebalo bi da budu pokriveni kroz uštedu postojećim programima, ali i kroz dodatna izdvajanja zemlja članica.

foto: AP

Izdvajanja evropske dvadesetsedmorice bi, prema predlogu Evropske komisije, trebalo da u narednom periodu budu "neznatno veća", ali i "odgovorna i razumna", odnosno da porastu sa trenutnih 1 odsto na 1,114 procenta BDP zemalja članica.

"Naš izbor je stabilna, prosperitetnija EU, EU koja je više okrenuta socijalnim pitanjima, ali i jača kada se radi o njenoj poziciji u svetu. Za naš izbor da idemo napred potreban nam je moderean, jednostavniji i fleksibilniji budžet kako bi se suočili sa postoječim izazovima i onima koji će doći", izjavio je predsdnik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track