ISTANKUTI ČLAN HDZ-A MEĐU UHAPŠENIM USTAŠAMA U BLAJBURGU: Zbog Hitlerovog pozdrava preti mu 10 godina robije
Foto: EPA

danima čami u pritvoru

ISTANKUTI ČLAN HDZ-A MEĐU UHAPŠENIM USTAŠAMA U BLAJBURGU: Zbog Hitlerovog pozdrava preti mu 10 godina robije

Austrija -

Anđelko Bosančić, kojeg je austrijska policija uhapsila prošle subote u Blajburgu zbog dizanja desne ruke u vazduh, još je u pritvoru, nedalko od Klagenfurta.

Iako je austrijska policija jasno upozorila da se nikakvi fašistički incidenti neće tolerisati, čini se da je Bosančić njihovo upozorenje nije ozbiljno shvatio.

O incidentu se oglasio i predsednik HSP-a i gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, koji je na Fejsbuku napisao da je "čuo za neko komešanje ispred bine gde je jedan stariji gospodin navodno digao ruku u 'rimski pozdrav'".

Objavio je i fotografiju iz Blajburga, na kojoj je zaokružena glava prosedog čoveka kog odvode policajci.

"Prilikom povratka u koloni je jedna grupa žena komentarisala da se radi o čoveku iz zaleđa Splita. Neki su spominjali da se radi o HDZ/SDP provokatoru", dodao je Starčević.

Utvrđeno je, međutim, da se radi upravo o HDZ-ovom Bosančiću. Predsednik dugopoljskog HDZ-a Zlatko Ževrnja i lokalni preduzetnik Ljubo Marasović bili su s Bosančićem u Blajburgu.

"Anđelko, po onome što sam ja mogao da vidim, nije napravio ništa loše. Bio je u jednoj grupi od desetak hodočasnika koji su dizali ruke, i levu i desnu, mahali zastavama, pljeskali, pevali... Nije napravio ne znam što", ispričao je

Marasović i dodao da je Bosančiću posle privođenja i ispitivanja oduzeta lična karta i druge isprave.

Ževrnja kaže kako je on bio smešten u prvom redu, dok su Bosančić i Marasović bili u trećem, četvrtom, pa nije mogao ništa da vidi.

Austrijski mediji javili su da se petoro hrvatskih državljana i jedan slovenački nalaze u pritvoru u Klagenfurtu zbog osnovane sumnje da su u subotu na skupu u Blajburgu prekršili austrijski zakon o zabrani isticanja fašističkih i nacističkih simbola.

"Petorica su privedena zbog tzv. Hitlerovog pozdrava, a jedan zbog nošenja simbola Š jedinica", saopštila je portparolka u Klagenfurtu.

Prema njenim rečima, osumnjičenima preti i do deset godina zatvora, a sudija će u roku od 14 dana odlučiti o njihovom zadržavanju u zatvoru.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track