KURC: Ne sviđa mi se unutrašnje stanje u EU, a migrante treba zaustavljati već u Africi
Foto: Reuters

nespokojan

KURC: Ne sviđa mi se unutrašnje stanje u EU, a migrante treba zaustavljati već u Africi

Austrija -

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc smatra da agencija EU za zaštitu granice (Fronteks) treba da dobije novi mandat.

Kurc je ocenio da bi Fronteks trebalo ubuduće da deluje već u severnoj Africi, kako bi migrante sprečio da pređu preko Mediterana.

Fronteks, prema njegovim rečima, treba da dobije novi mandat, kako bi, uz saglasnost trećih država, to jest tamošnjih vlada, mogao da deluje na severu Afrike.

Ciljni datum 2027. kada je planirano da Fronteks ima 10.000 službenika je,

prema Kucu, prekasno.

"Mora mnogo brže da se to uradi ako želimo ilegalnu migraciju delotvorno da sprečimo. Uz to Fronteks treba da ima jasan politički mandat koji bi službenicima omogućio efektivno da preduzima potrebne mere", naglasio je on.

Kurc je istakao da je cilj da se "prljavi poslovni model krijumčara zaustavi i spreči da brodovi krijumčara uopšte krenu na opasno putovanje preko mora".

Istakao je da Fronteks treba ilegalnu migraciju da obustavi na spoljnoj granici

EU, da ih snabdeva i onda, u idelanim slučajevima, vrati u zemlje porekla ili tranzita. Kurcu zadaje brigu aktuelno unutrašnje stanje u EU.

"Zapad kritikuje istok, sever jug i obratno. U EU postoji sve više shvatanje da neko treba drugog da vaspita", kritikovao je on dodajući da postoje i "disciplinovani, koji se plaše onih koji ne poštuju budžetska pravila".

Inače, Austrija od 1. jula preuzima predsedavanje EU i, prema rečima Kurca, planira da smanji tenzije unutar EU, te želi da bude gradilac mostova između istoka i jugoistoka.

"Naša težista su zaštita spoljne granice EU, unutrašnja bezbednost, kao i borba protiv terorizma i radikalizacije", objasnio je on.

Kritički se Kurc osvrnuo i u vezi spoljne politike SAD, koja je, kako kaže, postala "nepredvidiva" Evropljanima.

"Evropa zbog toga mora biti jedinstvena", zatražio je on dodajući da je greška što su SAD istupile iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

"Mi Evropljani ćemo se narednih nedelja založiti da spasimo dogovor sa Iranom, sve dok se Iran bude pridržavao sporazuma", najavio je Kurc.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja