AUSTRIJU BRINE NOVA BALKANSKA RUTA: Nećemo dozvoliti da se ponovi kriza iz 2015. godine
Foto: EPA / Erdem Sahin

NOV IZBEGLIČKI TALAS

AUSTRIJU BRINE NOVA BALKANSKA RUTA: Nećemo dozvoliti da se ponovi kriza iz 2015. godine

Austrija -

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da je austrijska vlada zabrinuta zbog nastanka nove balkanske migrantske rute i najavio da će voditi razgovore sa zemljama duž te rute.

Austrijska vlada sastala se danas u Mauerbahu gde je razgovarala o aktuelnoj situaciji u Austriji i šire, a tom prilikom upozoreno je na formiranje nove balkanske rute.

Kurc je s tim u vezi istakao da Austrija neće dozvoliti da se ponovi situacija iz 2015.godine.

foto: Reuters

On je, u razgovoru sa novinarima, u više navrata naglasio da je broj dolazaka migranata u Grčku ove godine već dostigao 18.000, što je, kako je konstatovao, "veoma, veoma velika brojka".

To je, u poređenju sa prošlom godinom rast od 150 odsto, ukazao je Kurc, dodajući da nova ruta vodi preko Albanije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije do zapadne Evrope.

On je najavio da će najpre sa albanskim premijerom Edijom Ramom, koji dolazi u posetu Beču, razgovarati da se migranti zaustave već na spoljnim granicama izbegličke rute.

foto: EPA/Lisi Niesner

"Radi se samo o pitanju volje", smatra Kurc.

I vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe smatra da se može sprovesti u delo zatvaranje nove balkanske rute.

"Ako to ne uspe onda će Austrija, uz pomoć ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane, svoju granicu zatvoriti", najavio je Štrahe.

Na pitanje koji će broj migranata predstavljati kritičnu tračku posle koje bi se prešlo na zatvaranje granice, čelnici austrijske vlade nisu želeli da daju odgovor, ali tvrde će uraditi sve kako se brojke oiz 2015.ne ponove.

Kurc kaže i da trenutno stanje nije alarmantno.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track