UZNEMIRIO IH BLAJBURG: Austrijske socijaldemokrate traže zabranu fašističkih simbola iz celog sveta
Foto: EPA

inicirali izmene zakona

UZNEMIRIO IH BLAJBURG: Austrijske socijaldemokrate traže zabranu fašističkih simbola iz celog sveta

Austrija -

Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ), koja je do nedavno bila na vlasti, inicirala je izmene zakona o zabrani nošenja simbola zabranjenih organizacija unošenjem simbola fašističkih organizacija iz celog sveta, čime ta stranka negoduje zbog godišnje komemoracije u Blajburgu, koja se, prema, kritikama u javnosti, pretvorila u najveće desničarsko okupljanje u Evropi.

Zakonom iz 1960. godine, naime, regulisano je da se ne smeju nositi simboli, uniforme ili delovi uniforma zabranjenih organizacija.

Taj zakon odnosi se pre svega na nacističke simbole, a SPO želi da se on pooštri i proširi te da se povećaju novčane kazne za kršenje njegovih odredbi.

Za kršenje odredbi tog zakona kazna je 4.000 evra ili mesec dana zatvora, a SPÖ traži povećanje kazne na 5.000 evra.

Spisak organizacija koje se vode kao zabranjene utvrđen je 1947. Zakonom o zabrani veličanja nacizma.

SPO sada traži ažuriranje tog zakona, jer on ne zabranjuje fašističke simbole drugih država.

Povod za reagovanje SPÖ, koja je to mogla učiniti i dok je bila na vlasti, je komemoracija u Blajburgu, koja je posebno ove godine bila na meti kritike gotovo svih partija u Austriji.

Za izmenu zakona izjasnili su se i poslanici u Evropskom parlamentu Narodne partije (ÖVP), Neos-a i Socijaldemokratske partije (SPÖ) uoči ovogodišnje komemoracije.

Šef poslaničkog kluba SPÖ Andreas Ssider, poslanica Sabine Šac i poslanik u koruškoj skupštini Filip Kuher podneli su austrijskom parlamentu odgovarajući zahtev, koji sada treba da prođe odbor za unutrašnja pitanja.

Konkretno traže da se zabrane simboli i uniforme onih stranih organizacija koje su kolaborirale sa organizacijama koje su u Austriji zabranjene.

Inače, nakon komemoracije u Blajburgu, koja je održana 12. maja, u zatvoru se trenutno nalaze šestorica Hrvata koji su koristili zabranjene simbole poput hitlerovskog pozrava, SS mrtvačke glave...

Bečki mediji podsećaju da je među uhapšenima i Anđelko Bosančić, političar iz HDZ-a, koji se već dve nedelje nalazi u zatvoru u Klagenfurtu i za razliku od ostale petorice odustao je od podnošenja žalbe na optužnicu, potvrdila je portparolka suda Eva Maria Jost-Draksl. Njemu će, kako je najavljeno, suđenje biti 29. juna.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track