AUSTRIJSKA MINISTARKA: Za mene su Sarajevo i Beograd evropski gradovi
Foto: EPA

UOČI PREDSEDAVANJA EU

AUSTRIJSKA MINISTARKA: Za mene su Sarajevo i Beograd evropski gradovi

Austrija -

Austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl izjavila je da će jedan od ciljeva austrijskog predsedavanja EU od 1. jula, sa stanovišta spoljne politike, biti pre svega približavanje zemalja Jugoistočne Evrope Evropskoj uniji(EU).

"Taj region nam je važan i bio je vrlo zapostavljen u poslednjih 20 godina. Lično izbegavam pojam 'Zapadni Balkan', jer je to čudan, veštački pojam i za mene su gradovi kao Sarajevo i Beograd u svakom slučaju evropski gradovi", rekla je Knajsl.

Ona je rekla da Austrija kao predsedavajuća moće da iskoristi postojeću dinamiku, ali da same države moraju da sprovedu u delo čitav niz reformi.

"U Bosni i Hercegovini se radi pre svega o reformi izbornog prava – u očekivanju izbora 7. oktobra – i tu ne možemo nešto da ponudimo, već samo da podsetimo države da moraju da nastave sa svojim reformama. U razgovorima s kolegama u prestonicama koje su geografski i istorijski možda malo udaljenije ćemo naglašavati koliko je taj region važan", dodala je.

Beč
Bečfoto: Profimedia

Upitana da li Austrija podržava proces integracije i prijema zapadnobalkanskih zemalja u EU Knajsl je rekla da je "za to da oni koji donose odluke sprovedu reforme u delo kako bi došlo do priključivanja Evropskoj uniji".

"Radi se o krajnje različitim zemljama za vrlo različitim demografskim i administrativnim pretpostavkama. Ne možete sve te države ubaciti u isti koš, već će svaka od njih nastaviti sa reformskim procesima u okviru jedne pozitivne utakmice", dodala je.

Govoreći o austrijskoj viziji EU ona je rekla da je "odlučujuće da se po supsidijarnom principu pobrine za to da se i EU fokusira na bitne i velike teme za koje su joj potrebna zajednička rešenja, na primer, zaštita spoljnih granica EU, zajednička spoljna i bezbednosna politika ili klimatske promene".

"Tamo gde države ili regioni nadju bolja rešenja, jer su bliže građanima, tamo nam je potrebno manje EU", dodala je.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track