AUSTRIJA I BRISEL PRIBLIŽILI STAVOVE O MIGRACIJI: Kurc i Junker podvukli značaj zaštite spoljne granice
Foto: EPA/Oliver Hoslet

sličan stav

AUSTRIJA I BRISEL PRIBLIŽILI STAVOVE O MIGRACIJI: Kurc i Junker podvukli značaj zaštite spoljne granice

Austrija -

Austrijska vlada održala je danas u Briselu vanrednu sednicu prikazujući na taj način privrženost EU pred preuzimanje predsedavanja Uniji od 1.jula, a tokom sastanka sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom došlo je do jasnog približavanja po pitanju glavne teme - migracija.

Junker i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka, podvukli su značaj zaštite spoljne granice.

Junker je, upitan za sporne kvote raspodele tereta izbeglica, poručio da će, kada postoji funkcionišuća zaštita spoljne granice, druga pitanja sama da se reše.

Prema njegovim rečima značana je odbrana od ilegalne imigracije, i to je, kako je dodao, ne samoželja EU, već i pogođenih država.

"Nikada se tome nisam protivio", kazao je Junker. Kurc je objasnio i svoju inicijativu o uspostavljanju centara za odbijene podnosioce zahteva za azil izvan EU, i naglasio da je sa drugim državama, na bilateralnom nivou, u kontaktu s tim u vezi.

On je istakao da to nije nikakav projekat austrijskog predsedavanja, već inicijativa "u malom krugu zajedno sa Danskom"".

Junker je rekao da ima velika očekivanja od austrijskog predsedavanja i da je stekao dobar utisak i o vicekancelaru Hajnc-Kristijanu Štraheu, kojem je oduvek prebacivano da je protiv EU, što je ovaj stalno negirao.

"Razgoravrali smo o svim temama: Zapadni Balkan, budžet, izbeglicama, socijalnim pitanjima, o svemu mogućem", preneo je Junker detalje razgovora sa Kurcom i Štraheom.

Rekao je da je posle razgovora uveren da će Komisija i austrijska vlada raditi zajedno i uz međusobno poštovanje, ponekad i sa različitim pogledima, ali oni nisu toliko različiti, tako da nema razdora.

"Ovo je jasno proevropska vlada", podvkao je Junker. Kurc je istakao da želi da postavi akcente i da Austrija sebe vidi kao graditelja mostova u EU.

Naglasio je da želi da da doprinos smanjenju tenzija, kako bi došlo do jače saradnje u Uniji.

Pri tom Austrija, prema njegovim rečima, želi koncept subsidijarnosti. On je ukazao da bi EK mogla biti "tanja" u administraciji i da će moto austrijskog predsedavanja biti "Evropa koja štiti".

U diskusiji o mogućem budžetu za evrozonu i novim mogućnostima za poršku zemalja članice evrozone u krizama, Kurc je zatražio poštovanje postojećih pravila.

"Austrija odbija potpuno deljenje dugova", naglasio je Kurc. Prema njegovim rečima, neophodno je puno pridržavanje mastriških kriterijuma.

S tim u vezi je naveo da Austrija iduće godine, po prvi put, ne planira da se zadužuje.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA/Oliver Hoslet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja