POSLANIK AUSTRIJSKE VLADAJUĆE PARTIJE: Nastojaćemo da ubrzamo evropsku integraciju Zapadnog Balkana
Foto: Wikipedia

Martin Engelberg

POSLANIK AUSTRIJSKE VLADAJUĆE PARTIJE: Nastojaćemo da ubrzamo evropsku integraciju Zapadnog Balkana

Austrija -

Balkanske države mogu da računaju na to da će Austrija, koja od 1. jula preuzima predsedavanje EU, mnogo toga uraditi u pravcu integracije i njihovog približavanja Uniji, izjavio je poslanik Narodne partije Austrije Martin Engelberg.

Engelberg je rekao da će se Austrija truditi da ubrza približavanje balkanskih zemalja EU.

"To će sigurno biti važan deo predsedavanja Evropskom unijom: još brže približavanje zemalja jugoistočne Evrope Briselu i dalje jačanje pristupne perspektive", rekao je Engelberg.

On je dodao da sa druge strane nikome neće koristiti ako se to dogodi prebrzo ili ako to stare ali i nove članice EU ne mogu da "svare".

"Međutim, verujem da balkanske države mogu računati da će se tokom austrijskog predsedavanja mnogo toga uraditi u pravcu integracije i približavanja zemalja Balkana Evropskoj uniji", rekao je on.

Na pitanje da li će biti novih zatvaranja granica Austrije zbog straha od novog talasa izbeglica balkanskom rutom on je potvrdio da je vlada dobila informacije o tome da nastaje nova balkanska ruta, odnosno mogući novi talas izbeglica.

Ocenio je da, s obzirom na izbeglički talas 2015. godine, "ne mogu da se zatvaraju oči" i da ukoliko bude potrebno moraće da se zatvori ta ruta.

"Što pre reagujemo - tim bolje. I mislim da, kao i 2015. godine, nećemo moći izbeći zatvaranje te rute. To nije lako, mnogi su govorili da je to nemoguće, ali je na kraju funkcionisalo. Uveren sam da će to tako biti i ovaj put, jer mi u našim evropskim društvima nismo u stanju da apsorbujemo novi talas izbeglica", rekao je on.

Govoreći o prioritetima Austrije tokom predsedavanja EU, Engelberg je ukazao da je najvažnije da ne sme biti sumnje u to da je sadašnja austrijska vlada proevropska.

"Austrijski kancelar je poslednjih godina dao do znanja da su mu u Evropi najvažniji unutrašnja i spoljna sigurnost. To znači osiguravanje granica s jedne strane i uspostava sigurnosti unutar EU sa druge," rekao je on.

Rekao je da se situacija zaista bila pogoršala ili je stanovništvo EU imalo osećaj da je tako, pa je stoga zadatak EU da se pobrine za sigurnost i za zajedničku spoljnu i odbrambenu politiku.

"To je na prvom mestu. Sve druge teme nisu toliko važne i trebalo bi da se rešavaju na lokalnom i regionalnom nivou", rekao je Engelberg, psihoanalitičar koji je od 2017. poslanik Narodne partije u austrijskom parlamentu.

Kurir.rs/Beta

Foto: Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja