KURC APELUJE NA NEMCE: Rešite političku krizu, vratite se jedinstvenoj politici!
Foto: AP, Foto: AP

NESLAGANJE OKO MIGRANATA

KURC APELUJE NA NEMCE: Rešite političku krizu, vratite se jedinstvenoj politici!

Austrija -

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je da bi bilo veoma važno da se u Nemačkoj reši politička kriza, koju su izazvali suprotni stavovi koalicionih partnera o politici prema migrantima.

Kurc je, u rekao da je unutarpolitički spor u Nemačkoj, koji je doneo mnogo negativnog sa sobom, uneo novu dinamiku u debati o migrantima.

"Taj konflikt je učinio potrebnim održavanje mini Samita i koji određuje teme na Savetu EU u četvrtak", uveren je on.

Što se današnjeg skupa tiče Kurc poručuje da će svi oni koji očekuju velike napretke biti razočarani.

"To je savetodavna radna sednica bez mogućnosti donošenaj odluka, na kojoj ne učestvuju važni igrači. Treba imati fokus na Savetu EU u četvrtak i tamo insistirati na punoj zaštiti spoljne granice EU", naglasio je on.

Što se Nemačke tiče, kaže da se čini da postoje podele između kancelarke Angele Merkel i ministra unutaršnjih poslova Horsta Zehofera.

"Mi taj konflikt možemo posmatrati samo spolja. Važno bi bilo da se Nemačka vrati ujedinjenoj politici", rekao je on.

Upitan na čijoj je strani podvukao je da se ne meša u nemački konflikt, a da po pitanju politike EU ima jasan stav, da želi snažnu zaštitu spoljne granice i novi mandat za Fronteks, kako bi se sprečilo u severnoj Africi kretanje brodova sa izbeglicama.

Ilegalna migracija, prema njegovim rečima, je opasnost po Evropu.

Ocenio je da podela u EU nastaje ilegalnom migracijom.

"Niko ne brani zemljama EU da dobrovoljno prime izbeglice, ali ne može biti da krijumčari odlučuju o tome. Odlučujuće je da imamo funkcionišuću zaštitu spoljne granice EU i da se prestane razgovarati o raspodeli izbeglica, koju nije moguće realizovati. Takođe iz unutar nemačkog spora ne treba napraviti konflikt EU", naglasio je Kurc.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja