GRIDLING UPOZORAVA: Islamski ekstremizam dalje najveća pretnja za bezbednost Austrijanaca
Foto: Printscreen YouTube/WienTV Org

broj napada u padu

GRIDLING UPOZORAVA: Islamski ekstremizam dalje najveća pretnja za bezbednost Austrijanaca

Austrija -

Broj ekstremistički motivisanih krivičnih dela je snažno opao, pokazuje austrijski izveštaj o bezbednosti, a šef Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) Peter Gridling ukazuje da najveća opasnost po bezbednost Austrije i dalje dolazi od islamskog ekstremizma.

"Iako broj džihadista koji žele da putuju na ratišta opada, preti i dalje povećana opasnost od starne islamskog esktremizma", rekao je on.

Dok je zabeleženo smanjenje levičarskog i desničarskog nasilja, zabeležen je rast islamističko-ekstremističkog potencijala opasnosti, navodi se u izveštaju.

Tako je do kraja prošle godine 313 osoba iz Austrije pošlo u džihad, a 94 se ponovo vratilo, 55 je ubijeno, i 59 je sprečeno u odlasku. Trenutno su 32 džihadista-povratnika u pritvoru.

BVT navodi i da razvoj u Turskoj ima posledice po bezbednosno stanje u Austriji.

"Sve više Turska pokušava da utiče na austrijska udruženja, pa sve do pretnji protiv političara. Moraju se pratiti pokušaji Turske da mobiliše Turke koji žive u Austriji za politiku u njihovoj domovini. To vodi ka tenzijama koje ugrožavaju suživot", rekao je Gridling.

On je dodao da je zadatake BVT da takve opasnosti spozna, odbrani i preduzme zaštitne mere.

BVT polazi od toga da će zbog predsedavanja Austrije EU doći do porasta opasnosti.

Pet velikih samita EU je BVT procenio najvišim stepenom ugroženosti, a i kod manjih skupova postoji opasnost oe levičarsko-ekstremističkih protesta, kao i opasnost od špijunaže od strane stranih obaveštajnih službi.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja