ŠESTOMESEČNI MANDAT: Austrija od sutra predsedava EU
Foto: Reuters/Francois Lenoir

pod parolom evropa koja štiti

ŠESTOMESEČNI MANDAT: Austrija od sutra predsedava EU

Austrija -

Austrija sutra počinje šestomesečno rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom (EU) čiji će prioriteti biti bezbednost i migracije, očuvanje konkurentnosti kroz digitalizaciju i stabilnost u susedstvu.

S obzirom na krize koje su poslednjih godina pogodile EU i uzdrmale poverenje građana, moto trećeg austrijskog predsedavanja biće "Evropa koja štiti".

Napori Austrije biće usmereni na jačanje EU, uspostavljanje bližih veza sa gradjanima, obnovu njihovog poverenja u kapacitet EU, jačanje uzajamnog poverenja članica, kao i vere u EU kao pouzdanu i stabilizujuću snagu u svetu, navodi se u programu predsedavanja objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Ocenjujući da je EU koja građanima nudi stabilnost, mir i bezbednost moguća jedino u stabilnom i bezbednom susedstvu, austrijsko predsedavanje će se fokusirati na poboljšanje odnosa EU i njenih suseda.

"U tom kontekstu, centralno mesto zauzimaju zemlje Zapadnog Balkana/Jugoistočne Evrope (JIE). U pogledu ekonomske i bezbednosne politike, taj region pripada Evropi i dokazao je da je pouzdan partner za vreme migrantske krize", navodi se u programu i podseća na zajedničko istorijsko i kulturno nasleđe.

U programu austrijskog predsedavanja EU navodi se i da je budućnost Zapadnog Balkana i JIE u EU u "interesu austrijske i evropske ekonomije i bezbednosti".

Dalje se navodi da će se na temeljima bugarskog predsedavanja i strategije proširenja EU iz februara, austrijsko predsedavanje zalagati sa evropskim partnerima za konkretnu EU perspektivu za Zapadni Balkan i JIE zasnovanu na jasnim kriterijumima koji se odnose na pojedinačni učinak i rad na

postizanju merljivog napretka.

Kada je reč o bezbednosti i borbi protiv ilegalne migracije, u centru napora biće reforma evropskog sistema azila, kao i jačanje agencije za zaštutu evropskih granica (Frontex).

U vezi zaštite spoljnih granica cilj je i da se bliže sarađuje sa trećim zemljama kako bi se pružila pomoć onima kojima je potrebna zaštita pre nego što udju u EU, kao i da se oni kojima nije potrebna zaštita spreče da krenu na opasno putovanje do Evrope.

Tim pitanjima šefovi država i vlada EU baviće se na neformalnom samitu u Salcburgu 20. septembra. U okviru tog prioriteta ukazuje se i na potrebu saradnje i razmene informacija izmedju članica, kao i za dodatnim naporima na evropskom nivou u borbi protiv pretnji terorizma i radikalizacije.

Na planu obezbedjenja prosperiteta i konkurentnosti kroz digitalizaciju u programu se ističe da je od ključnog značaja da se izbegne preterana regulativa, napreduje sa inovacijama i digitalizacijom, dovršri digitalno jedinstveno tržište.

Navodi se i da će austrijsko predsedavanje nastaviti rad na oporezivanju digitalne ekonomije sa ciljem da se profiti oporezuju u zemlji u kojoj se prave.

Austrija, članica EU od 1995. a zone evra od 1999, predsedavanje EU preuzima od Bugarske a predaće ga na kraju godine Rumuniji.

Kurir.rs/Beta

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja