Najnovije vesti

AUSTRIJA PREUZELA PREDSEDAVANJE EU: Bolje ćemo štititi granice, izgradićemo mostove i smanjiti tenzije!
Foto: EPA / Michael Gruber

svečanost u alpima

AUSTRIJA PREUZELA PREDSEDAVANJE EU: Bolje ćemo štititi granice, izgradićemo mostove i smanjiti tenzije!

Austrija

Austrija je danas preuzela od Bugarske šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom, uz obećanje da će bolje zaštititi spoljne granice tog bloka 28 zemalja.

Na svečanosti visoko u Alpima, kod Šladminga, kancelar Sebastijan Kurc je rekao da šestomesečno predsedavanje predstavlja "čast, ali i veliku odgovornost" za sustriju, navodi AP.

foto: EPA / Michael Gruber

Bugarski premijer Bojko Borisov je predao Kurcu "štafetu" predsedavanja, a došao je i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk dan pošto su lideri EU na samitu u Briselu postigli dogovor o migrantima.

foto: EPA / Michael Gruber

Kurc je kazao da će njegova uloga u narednih šest meseci biti da pomogne smanjenju tenzija u Uniji, i ocenio da je "medjunarodno okruženje trenutno nepovoljno".

"Želimo da iskoristimo ovih šest meseci da izgradimo mostove u EU i smanjimo tenzije. Fokusirani smo i na izgradnju Evrope koja štiti, što je moto našeg predsedavanja", kazao je Kurc.

foto: EPA / Michael Gruber

Tusk je pohvalio moto austrijskog predsedavanja "Evropa koja štiti" i naveo da je potreba za bezbednošću postala očigledna tokom migrantske krize.

Dodao je da Evropljani očekuju da njihovi lideri "pokažu odlučnost u uspostavljanju osećaja sigurnosti i reda".

foto: EPA / Michael Gruber

"Ne zbog toga što su odjednom postali ksenofobični i žele da podignu zidove prema ostatku sveta, već zato što je posao svake vlasti da sprovodi zakon i da štiti svoju teritoriju i granicu", naveo je Tusk.

foto: EPA / Michael Gruber

Predsedavanje omogućava Austriji da upravlja sastancima i utvrđuje prioritete dok se EU bori s prilivom migranata, s upravljanjem granicama i drugim pitanjima, uključujući Bregzit.

Kurc je došao na čelo vlade posle predizbornog obećanja da će ograničiti priliv migranata u Austriju, a upravo to pitanje biće na vrhu prioriteta njegove desne koalicione vlade tokom predsedavanja Unijom.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA / Michael Gruber

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...